Država spasava svoje banke-gubitaše

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Gubici Agrobanke, Privredne banke Beograd i Razvojne banke Vojvodine iznose više od 206 miliona evra i država mora da upumpa toliki kapital da ne odu u stečaj.

Agrobanka je na kraju 2011. zabeležila 168 miliona evra gubitka, Privredna banka Beograd (PBB) 12 miliona evra, dok je bivša Metals banka završila prošlu godinu sa minusom od 26 miliona evra, pokazuju podaci koje je juče objavila Narodna banka Srbije.

Dve manje banke, PBB i Razvojna banka, već su podnele zahteve za dokapitalizaciju, dok Blic nezvanično saznaje da će država pokriti i gubitke Agrobanke, kojoj je potrebno najviše novca.

- Banka normalno funkcioniše i ispunjava sve svoje obaveze. Započeo je proces restrukturiranja kako bi se iščistili bilansi i taj proces bi trebalo da se završi najkasnije do septembra - kaže izvor tog lista. 

Štednja građana u tri banke kojima je potreban dodatni kapital kako bi nastavile normalno da posluju iznosi oko 400 miliona evra. U Agenciji za osiguranje depozita kažu da su štediše sigurne, bez obzira na probleme banaka jer je svaki ulog građana do 50.000 evra zagarantovan.

Dodatnu sigurnost uliva činjenica da Agencija i NBS raspolažu sumom koja daleko prevazilazi ukupnu štednju u ove tri problematične banke.

Vlada je početkom februara formirala radnu grupu za očuvanje finansijske stabilnosti kako bi pomogla bankama u problemu, ali u Ministarstvu finansija nisu juče odgovorili na pitanje ima li država nameru da spasava tri banke i odakle joj novac.

Prema ranijim najavama, plan je da država emituje obveznice kojima bi se pokrili minusi banaka. To bi povećalo javni dug za dodatnih 6,6 odsto BDP na 14,55 milijardi evra. 

Kako je propala Agrobanka?

U Agrobanci je već četvrti mesec prinudna uprava koju je uvela NBS nakon što je otkrila brojne nepravilnosti u poslovanju. Na kraju trećeg kvartala prošle godine Agrobanka je imala gubitak od 2,3 milijarde dinara da bi se on za samo tri meseca popeo na 17,6 milijardi dinara. Takvim gubicima kumovao je bankrot Habitfarma, gde je Agrobanka izgubila više od četiri milijarde, i stečaj Velefarma, koji je takođe zajmio novac od ove banke.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana