Roubini: Evrozoni treba razvod disfunkcionalnog braka

Objavljeno: 04.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, FT

Ugledni američki ekonomista Nouriel Roubini kaže da evropske zemlje "žive u disfunkcionalnom braku" i da treba priznati da je vreme za razvod. 

Roubini i dalje tvrdi da je cela ideja evrozone izgrađena na pogrešnim temeljima i da je kao takva neodrživa, dok se čini da je svet na kratko odustao od paničenja oko evropske dužničke krize.

U zanimljivom komentaru za Financial Times, Roubini i direktor njegove konsultantske kuće RGE Arnab Das predlažu ideju razvoda evrozone.

Evropska centralna banka (ECB) je pomogla likvidnosti banaka i iako je to poboljšalo kreditne uslove u Evropi, tako nešto ne može rešiti strukturne probleme evropskih ekonomija, napisao je Roubini poznat i pod imenom 'Dr.Doom' za Financial Times.

Roubini ponovo upozorava da će 'periferne države' poput Grčke, Italije, Portugala Irske možda moraju da napuste evro i dodaje da će države koje napuste evrozonu uživati prednosti jefitnije valute što bi njihov izvoz moglo da učini konkurentnijim. S druge strane, zemlje koje danas čine jezgro ”evrozone morale bi svoju ekonomiju više da okrenuu domaćoj potražnji.

On objašnjava da će "podela možda biti teška, ali i to je bolje nego insistirati na lošem braku".

Das i Roubini se slažu da će u određenim slučajevima biti neophodna nacionalizacija banaka. Prema njihovim rečima, najveći rizik ostaje na bankama i finansijskim tržištima
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana