Evro u bankama već preko 114 dinara

Objavljeno: 05.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Evro i dalje, iz dana u dan, obara nove rekorde nad dinarom, tako da je prodajni kurs u menjačnicama dostigao 112 dinara, a u bankama 114 dinara. 

Centralna banka intenzivnije interveniše, prodajući devize, ali ekonomisti smatraju da je zakasnila i da je to trebalo da čini na početku godine.

U NBS veruju da imaju još jednog „keca u rukavu“ koji može da se iskoristi sredinom meseca. To je smanjenje obavezne rezerve bankama, što bi trebalo da dovede do veće potražnje za dinarima i, automatski, do njegovog jačanja.

To, smatraju stručnjaci, ne znači da će devizni kurs biti niži od 110 dinara, ali se, u kraćem periodu, može stabilizovati i zaustaviti njegov rast. NBS već drugi mesec zaredom ne spušta referentnu kamatu, iako je ranije najavljivala da će je obarati.

Tako još uvek, mada ne kao ranije, ostaju atraktivni zapisi koje emituje država, a čija se kamata „meri“ u odnosu na onu koju utvrđuje NBS. Lane smo prodali obveznice u vrednosti većoj od 400 milijardi dinara.

 - Narodna banka Srbije je zakasnila sa intervencijama na deviznom tržištu, pravdajući se da štiti tržište od špekulanata, a sada je zvanični srednji kurs 'pregurao' 111,50 dinara -
kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. 

On dodaje da je NBS morala mnogo energičnije da interveniše još početkom godine, kako se ne bi slali signali bankama da će kurs biti nestabilan. Smanjenje obavezne rezerve je mera koja može u ovom trenutku da zaustavi jačanje evra, ali i da stvori dodatnu nesigurnost na deviznom tržištu, smatra Đukić.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana