Dugove gomilamo, a njih preuzimaju firme

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti, 24 Sata

Firme više ne mogu da otkupljuju dugove građana od banaka, pošto im to brani zakon, ali i dalje mogu da pozivaju građane i zahtevaju od njih da svoj dug namire. 

U ovom slučaju banke su te koje propisuju pod kojim uslovima se vraća dospeli dug, a ne agencije i firme koje se bave otkupom i naplatom potraživanja.

- Jedno je kad smo posrednik između banke i klijenta, a drugo je kad otkupljujemo potraživanja -  kaže Irina Lada, direktor firme EOS matriks, koja posluje u 27 zemalja.

- Naši klijenti su preduzeća, telekomunikacione kompanije, banke, lizing kuće, dok se kao dužnici javljaju i građani i pravna lica. Od decembra prošle godine, ne otkupljujemo dugove građana, već smo samo posrednik koji radi u ime naših klijenata. Ali još uvek smo vlasnici potraživanja od građana koja smo otkupili pre ovog zakona - navodi ona.

To, praktično, znači da dužnici koji uveliko kasne s namirivanjem svojih rata ili računa za, na primer, mobilni telefon, ne treba da budu iznenađeni pozivom, pismom, mejlom ili SMS-om iz firme poput ove, koje se bave otkupom i naplatom potraživanja. 

- Ekonomska kriza nije nam donela više zarade, jer je u sadašnjim uslovima teško naplatiti dugovanja. Veliko je pitanje koliko su kompanije uopšte u mogućnosti da plate dugove i pored svih opcija koje im se ponude - kaže Lada. 

Samo ova kompanija u Srbiji ima 140 klijenata od kojih je otkupila ili u čije ime naplaćuje potraživanja. "Mi imamo 80.000 dužnika, i od njih potražujemo oko 40 miliona evra. To su dugovi koje smo mi otkupili i čiji smo mi vlasnici", objašnjava ona.

U Srbiji je prošle godine oko 17 odsto dugogodišnjih dužnika izmirilo u potpunosti svoje obaveze, uprkos ekonomskoj krizi, a više od 42 odsto je počelo izmirivanje dugova.

- Građani Srbije u proseku duguju 2,2 prosečne plate, što je manje od zemalja u regionu, poput Hrvatske gde je prosečni dug 5,5 plata ili Slovenije gde se po stanovniku u proseku duguje četiri zarade, što pokazuje da građani Srbije ne ulaze lako u kreditne obaveze - kaže Irina Lada. 

Prema sataistikama Eos matriksa, u proseku 70 odsto dužnika koji duguju manje od tri meseca spremno je na saradnju sa kompanijama koje naplaćuju potraživanja ili posreduju u naplati, navela je ona i dodala da je na saradnju za izmirenje duga van suda spremno samo 25 odsto dužnika koji nisu izmirili svoje obaveze duže od tri meseca.

Ne ucenjujemo i ne maltretiramo
U medijima se skoro svakodnevno mogu pročitati napisi kako zaposleni u kompanijama poput EOS Maatriksa stalno zovu, uznemiravaju građane pa čak i prete da će ih prijaviti poslodavcima. "Naši zaposleni su striktno kontrolisani u skladu sa veoma strogim internim pravilima. Radi se od 8 ujutro do 20 sati, tako da nakon tog vremena sigurno nema zvanja. Nama je interes da sa njima napravimo sporazum o otplati duga, a ne da ih uznemiravamo", objašnjava Lada .

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana