NBS smanjila obavezne rezerve banaka u evrima

Objavljeno: 12.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Obavezne rezerve koje banke izdvajaju kod Narodne banke Srbije na izvore finansiranja sa ročnošću od dve godine smanjene su sa 30 na 29%, a na izvore preko dve godine sa 25 na 22% saopštila je Narodna banka.

Novom odlukom, u isto vreme, povećan je deo devizne obavezne rezerve banaka koji se izdvaja u dinarima za 5 procentnih poena, i to na 20% na izvore ročnosti do dve godine, i na 15% na izvore ročnosti preko dve godine.

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke, cilj ove mere je da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, doprinese blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5%.

Ta odluka obrazložena je očekivanjem da će inflacija biti na minimuu u aprilu, kada bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

"Niska agregatna tražnja će i dalje biti najznačajniji dezinflatorni faktor. Međutim, imajući u vidu neizvesnost u pogledu kretanja uvoznih cena, nove poljoprivredne sezone i verovatno bržeg rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou", navodi se u saopštenju NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. maja 2012. godine.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana