Počela velika preprodaja banaka

Objavljeno: 16.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Koliko je bankarsko tržište zanimljivo za strance? Nakon što su prodate one veće, poput Ju-banke, Novosadske, Vojvođanske i Kontinental, nastupilo je zatišje.

Istina, međunarodne ekonomske organizacije Srbiji stalno savetuju da proda one kuće u kojima još ima vlasnički udeo, a među atraktivnijima je Komercijalna banka.

O tome će očito odluka biti u nadležnosti buduće Vlade, ali dok se ona ne oformi pa i ne stavi ovo pitanje na dnevni red, promena ima kod drugih.

Findomestik banka, koja se kod nas već odomaćila, dobila je nedavno novog većinskog vlasnika. To je renomirana međunarodna bankarska grupacija Pariba. Većini naših ljudi poznata je po reklami jer je sponzor mnogobrojnih teniskih turnira. Potezi novih vlasnika na našem tržištu se tek očekuju. Izvesno je da računaju na veći udeo na tržištu.

Svoje ciljeve jasno je kod nas profilisala ruska Sberbank
. Oni su prošle godine kupili banke-kćerke Folksbanke. Rusi su banku u Srbiji preuzeli ove godine, a planove je nedavno predstavio predsednik Sergej Gorkov. On kaže da je za njih zanimljiv ceo region jer se tu u narednim godinama očekuje rast. 

Srbija ima relativno nizak bruto domaći proizvod od 5.000 dolara po stanovniku, tako da ima prostora za povećanje. Od pada kamata za sada nema ništa jer ova kuća, baš kao i druge, posluje po tržišnim principima i popusta neće biti već će se uklapati u postojeći ambijent.

Sberbanka svoju šansu vidi u podršci ruskim kompanijama koje ovde posluju kao i srpskim spremnim da osvajaju njihovo tržište, ali i ono u Kazahstanu. Ova kuća je najveća banka u Rusiji s 27 odsto ukupne aktive bankarskog sektora i 24.000 zaposlenih. U Belorusiji su do sada investirali dve milijarde dolara.

Najavljivao se i dolazak Gasprom banke, pa jedne bugarske, ali se od toga dalje nije odmaklo. U Bosni i Hercegovini ima dosta turskih banaka. Za naše tržište se, za sada, nisu interesovale. 

Osim ruskih banaka, mnogi su priželjkivali i dolazak kineskih. Jedna se, navodno, spremala da kupi našu Agrobanku, ali od najave se nije dalje odmaklo. Umesto kineskih bankara, u ovu kuću je ušla prinudna uprava koju je postavila Narodna banka Srbije. Dok se ne pokrije gubitak veći od 200 miliona evra, kupaca, izvesno, neće biti. Sva je prilika da će to pasti na pleća poreskih obveznika, a bilo bi nam mnogo laše da su to pokrili Kinezi.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana