Moody's: Agrokorove obveznice su visoko rizične

Objavljeno: 18.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Agencija za dodelu kreditnog rejtinga, Moody’s, zadržala je poslovne izglede (outlook) hrvatske kompanije Agrokor na oceni "stabilno", dok je njegove 300 miliona evra vredne obveznice privremeno označila ocenom B2 koja ukazuje da se te hartije smatraju špekulativnim i da su predmet visokog kreditnog rizika.

Privremeni rejting vrednosnih papira Moody's donosi pre konačne prodaje obveznica, a ocena odražava preliminarno mišljenje, dok su naknadno moguće promene, navedeno je u saopštenju te rejting agencije.

- Rejting B2 novih Agrokorovih hartija jednak je rejtingu same kompanije i njenim postojećim dužničkim papirima vrednima 550 miliona evra - napisala je u izveštaju investitorima Tanya Savkin, analitičarka Moody'sa.

Kreditni rejting B2 ukazuje da se obveznice smatraju špekulativnima i da su predmet visokog kreditnog rizika, stoji u Moody’ovoj klasifikaciji rejtinga, navedenoj na internet stranici agencije. Na skali prema sigurnosti ta se ocena nalazi na šestom od devet mjesta.

U septembru je Moody's zadržao taj kreditni rejting Agrokora, najveće hrvatske kompanije, dok mu je poslovne izglede smanjen s „pozitivno” na “stabilno”. U sredu je zadržana ocena “stabilno”. Ta ocena znači da bi Agrokorovo finansijsko stanje trebalo da ostane zdravo uprkos otežanim ekonomskim uslovima.

Dodaje da će izdavanjem dugoročnih obveznica Agrokor značajno smanjiti kratkoročni dug.

- Pa ipak Agrokor će deo bankarskih kredita morati da refinansira 2012. i 2013. godine.  Likvidnost kompanije zavisiće od mogućnosti refinansiranja tih obaveza - smatra Savkin.

Agrokorove obveznice označene privremenom ocenom B2, vredne 300 miliona evra, dospevaju na naplatu 2019. godine. Njima će će ta prehrambena kompanija sa sedištem u Zagrebu finansirati kratkoročne dugove.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana