Hitne mere za spašavanje Grčke

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nove smernice EU sadrže ukupno 30 hitnih mera za povećavanje konkurentnosti Grčke. One su većinom obuhvaćene tekućim programom štednje, ali ne i realizovane. Mere su predmet spora političara tokom izborne kampanje.

Reč je o širokom dijapazonu mera, počev od privatizacije državnih elektrana, rekapitalizacije grčkih banki, pa do hitno potrebne i uvek odlagane reforme penzionog sistema. Nova, direktna pomoć Grčkoj nije predviđena u ovom najnovijem dokumentu Evropske unije. U pitanje se ne dovodi ni uloga Centralne banke kao čuvara stabilnosti zajedničke valute.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ukazao je u Strazburu da Grčka već sada dobija veoma mnogo novca iz Brisela. Finansijska sredstva, koja se u Grčku slivaju iz strukturnih fondova i pozajmica ili koja proističu iz oprosta duga od strane privatnih poverilaca, iznose 177 odsto grčkog bruto-društvenog proizvoda.

- To je itekako jasan znak solidarnosti, koju Evropska unija ukazuje Grčkoj- izjavio je Barozo pred Evropskim parlamentom.

On je dodao da Komisija preduzima ogromne napore da pomogne Grčkoj da stane na svoje noge i da će se taj kurs nastaviti i u budućnosti.

U aktuelnom izveštaju EU se kao najveći problem navodi potpuno neefikasna državna uprava u Grčkoj, u kojoj nisu u stanju da se sprovedu reforme. Grci ne znaju ni kako da porezima ubiru prihode, niti kako da otvore tržišta, kako bi bili u stanju da se uhvate u koštac sa konkurencijom. Uz sve to, mala i srednja preduzeća prosto su inficirana korupcijom.

Reformisanje Grčke mora početi sa modernizacijom njene uprave, smatraju eksperti Evropske komisije. No, oni smatraju i da se plate zaposlenih u privatnom sektoru do 2014. moraju sniziti za još 15 procenata, kako bi grčka privreda postala konkurentnija stranoj.

- Grci zaslužuju našu pomoć, uložili su velike napore da sprovedu mere iz drugog paketa štednje. Samo ako svi odlučno radimo na tome, može doći do preokreta nabolje - zaključio je Barozo.

Komesar za valute Oli Ren dodao je da se po svaku cenu mora izbeći ideološka debata o budžetu. A konsolidacija budžeta je, zaključuje on, isto tako važna kao iniciranje privrednog rasta.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana