Privatni uterivači dugova kreću u akciju

Objavljeno: 20.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Prvi profesionalni sudski izvršitelji počeće da rade za mesec dana, tačnije, 18. maja, potvrdio je za Novosti Vojkan Simić, pomoćnik ministra pravde.

Test je do sada prošlo 70 kandidata, a na konkurs za imenovanje prijavilo se 56, koji su položili izvršiteljski ispit.

- U planu je objavljivanje narednog konkursa, a kada ministar pravde imenuje izvršitelje, na predlog konkursne komisije, oni koji su imenovani osnovaće komoru i položiti zakletvu - kaže Simić.

Pošto zakon nalaže da jedan izvršitelj podmiruje potrebe 25.000 stanovnika, u Srbiji će ih biti oko 330 - 75 za šire područje Beograda i oko 270 za ostatak zemlje.

"Profesionalci" će biti nadležni za sve vrste izvršenja, kao i sudovi, ali će u njihovoj isključivoj nadležnosti biti prinudno izvršenje komunalnih dugova. Oni neće moći da učestvuju samo u izvršenju odluka iz porodičnih i radnih sporova, koje se odnose na vraćanje zaposlenog na posao.

- S prebacivanjem isključive nadležnosti za komunalna dugovanja na profesionalne izvršitelje, očekuje se veliko rasterećenje sudova.   S obzirom na njihovu višu kvalifikaciju u odnosu na sudske izvršitelje - uslov je završen pravni fakultet - očekuje se i kvalitetniji stručni pristup, ali i veća efikasnost zbog motivacije u zaradi - kaže Simić. 

Budući izvršitelji bi trebalo da pomognu pri izvršenju više od dva miliona predmeta, od kojih 1,6 miliona čeka izvršenje u Beogradu. Većina se odnosi na neizmirene dugove za komunalne usluge. Privatni izvršitelji, uz asistenciju policije, moći će da ulaze u stanove i protiv volje vlasnika da popisiju stvari ili da isele bespravne stanare. 

U Ministarstvu veruju da će banke ponuditi poslovne kredite za otvaranje izvršiteljskih kancelarija. Ovo će biti u obostranom interesu, pošto će upravo banke biti među "najvernijim" klijentima izvršitelja.

Prema zakonu, privatni izvršitelji će ubuduće, između ostalog, utvrđivati identitet stranaka i učesnika u postupku izvršenja, sprovoditi iseljenja, prikupljati podatke o imovinskom stanju dužnika, sprovoditi popis, procenu, plenidbu i prodaju pokretne imovine i nepokretnosti...

Moći će o svom trošku i na svoju odgovornost, da poveravaju trećim licima prodaju te imovine, da primaju i čuvaju popisanu ili obezbeđenu imovinu dužnika, da nalože prenos vlasništva nad njom i izvrše deobu imovine. Privatni izvršitelji će moći da posreduju i u postizanju dogovora između dužnika i poverilaca.
 


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana