Belex zagazio u negativnu teritoriju u 2012.

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica/SEEbiz/Sinteza Invest Group

I protekla sedmica nije donela previše dobrih vesti ulagačima. Investiciona aktivnost nije se podigla iznad ovogodišnjeg minimuma, dok je negativni trend nastavljen i šestu sedmicu zaredom. Štaviše, reperni indeks tržišta, Belex 15, spustio se ispod nivoa od 500 poena, zakoračivši u negativnu teritoriju u tekućoj godini.

Ova korpa najlikvidnijih akcija sa tržišta sada nosi negativan prinos od početka godine od 0,2 odsto. Ukupan promet u protekloj nedelji bio je manji od 1 milion evra, što najbolje pokazuje aktuelni sentiment tržišta. 

Akcije – Najprometnija hartija protekle sedmice bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 22,7 miliona dinara uz lagani zaokret trenda nakon nekoliko sedmica pada. Krajem nedelje nešto veći zamah trgovanju dala je informacija da će NIS objaviti rezultate poslovanja za prvi kvartal u petak, 27. aprila, ali je promet i ovom najlikvidnijom hartijom tržišta ostao daleko ispod godišnjeg proseka. NIS je u prva tri meseca prošle godine ostvario neto dobitak od 9,8 milijardi dinara, ali u znatnoj meri kao posledica pozitivnih kursnih razlika, koje će u ovogodišnjem tromesečju svakako izostati.

Od ostalih hartija iz realnog sektora, ponovo se najviše trgovalo akcijama beogradskog Imleka (IMLK) i, slično kao i prethodne sedmice, bio je primetan pojačani pritisak na strani ponude ovih hartija. Akcije najveće domaće mlekare ponovo su fluktuirale u relativno širokom cenovnom rasponu 2.860-3.000 dinara, a ostaje da se vidi da li su aktuelni trendovi u vezi sa očekivanom konkretizacijom preuzimanja ove kompanije od strane Campine.

Likvidne hartije iz realnog sektora, protekle sedmice su beležile lagane promete, pa je među prometnije hartije dospeo pančevački Ratar (RTAR) koji posluje pod kontrolom zemunskog Inveja. Cena ovih akcija se spustila 9,1 odsto na 900 dinara uz realizaciju od 8,3 miliona dinara i isprometovanih 7,6 odsto akcija ove kompanije. Na ceni spomenute transakcije, Ratar vredi svega 1 milion evra, dok je lani ostvario prihod veći od 9 miliona evra i dobit od 0,6 miliona evra.

Neuobičajeno, bankarske akcije je predvodila Poštanska štedionica (PSBN) koja je zabeležila promet od 13,2 miliona dinara, okončavši nedelju na ceni od 16.001 dinar. Ova banka u kojoj država ima vlasnički udeo veći od 97 procenata ostvarila je lani neto dobit od 1,15 milijardi dinara, dok po poslednjoj ceni njena tržišna kapitalizacija iznosi 7,2 milijarde dinara (64,3 miliona evra). Solidnu realizaciju od 11,4 miliona dinara, mahom na nivou od 2.000 dinara, zabeležila je Univerzal banka (UNBN), dok je Komercijalna banka (KMBN) padala krajem nedelje na novi istorijski minimum od 1.604 dinara. Akcije AIK banka (AIKB) uz skroman promet oslabile su osam procenata na 1.608 dinara, dok se Agrobanka (AGBN) ponovo vratila na granicu od 1.000 dinara uz veoma slabo trgovanje.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 72,5 hiljada evra, a najprometnija serija bila je A2015 koja je gro prometa ostvarila uz godišnji prinos od 5,9 procenata. Niži prometi na većini serija ostvarivani su uz prinosne stope veće od šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih dužničkih hartija. Dvogodišnje trezorske note, u ponovljenoj emisiji, realizovane su sa polovičnim uspehom uz prinosnu stopu od 13,3 odsto. Šestomesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti šest milijardi dinara prodati su, pak, sa uspešnošću od 46,8 odsto, dok je prinosna stopa bila 10,5 procenata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana