Kako je korupcija Wal-Martu odnela 10 milijardi dolara

Objavljeno: 24.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, New York Times, Business

Najveći svetski trgovački lanac Wal-Mart izgubio je u ponedeljak 10 milijardi dolara tržišne kapitalizacije zbog pada deonica gotovo pet odsto zbog zabrinutosti ulagača da bi istraga o davanju mita u Meksiku mogla da bude vrlo skupa i da utiče na planove širenja te kompanije. 

Nakon što je u subotu The New York Times objavio da je podružnica Wal-Marta u Meksiku uključena u višegodišnju korupciju kako bi proširila tamošnje poslovanje, dva zastupnika u američkom Kongresu juče su najavila pokretanje istrage.

U Meksiku su, pak, predsednički kandidat Enrique Pena Nieto i neki zastupnici lokalne vlasti pozvali na pokretanje istrage.

Ako su optužbe istinite, Wal-Mart je prekršio američki zakon koji zabranjuje davanje mita stranim državnim službenicima, kao i Sarbanes-Oxley pravila koja zahtevaju da se prijave slučajevi kršenja zakona o hartijama od vrednosti.

The New York Times objavio je da je viši pravni zastupnik Wal-Marta u septembru 2005. godine dobio e-mail poruku od bivšeg direktora Walmexa, Wal-Martove kompanije u Meksiku, u kojoj se opisuje kako je meksička kompanija davala mito da bi dobila građevinske dozvole za gradnju svojih prodavaonica.

Wal-Mart je tada u Meksiko poslao istražitelje koji su pronašli tragove do sumnjivih isplata u vrednosti od 24 miliona dolara. Ali, vodeći ljudi kompanije prekinuli su istragu i o tome nisu obavijestili nadležne vlasti ni u SAD-u, ni u Meksiku.

Sada je Wal-Mart poručio da je duboko zabrinut ovim slučajem, da je još ujesen prošle godine pokrenuo novu istragu i o svemu tome obavestio Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Komisiju za hartije od vrednosti.

The New York Times piše da Ministarstvo pravosuđa već nekoliko meseci vodi istragu, a sopstvenu istragu najavila su i dva zastupnika Demokratske stranke u Kongresu, koji su zatražili i sastanak s izvršnim direktorom Wal-Marta Mikeom Dukeom.

Pravni stručnjaci upozoravaju i na to da su Mike Duke i pređašnji izvršni direktor Lee Scott, koji su već tada bili u vrhu menadžmenta kompanije mogli da znaju za ceo slučaj. Scott je još uvek u upravnom odboru Wal-Marta.

Zbog davanja mita ili prikrivanja korupcije, s tužbama bi mogli da se suoče mnogi menadžeri Wal-Marta, pa i oni pri samom vrhu, kažu pravni stručnjaci.

Zbog svega toga, juče je na berzi u Meksiku cena deonice Walmexa, u kojoj Wal-Mart ima vlasnički udeo od 69 odsto, pala za 12 odsto. Na Wall Streetu je, pak, deonica Wal-Marta pojeftinila za 4,7 odsto, zbog čega je najveći svetski trgovački lanac izgubio oko 10 milijardi dolara svoje tržišne vrednosti.

 Istrage o mogućoj korupciji mogle bi da ugroze i planove širenja Wal-Marta na nova tržišta.

- Širenje u druge zemlje ključna je strategija rasta Wal-Marta. A može se očekivati da će nakon ovih napisa u medijima vlasti u nekim ključnim zemljama biti manje gostoljubive prema Wal-Martu - kaže analitičarka u Consumer Edge Researchu Faye Landes. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana