I EU preplavljena suvišnim agencijama

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

"EU: 670 miliona evra protraćeno na suvišne organizacije“ – naslov je koji je osvanuo danas na internet-portalu Dojče mitelštands nahrihten:

 - U okviru EU su razne dubiozne organizacije nikle i rastu kao pečurke. Služe se ogromnim sumama ubranim od poreza da bi na pet meseci presvukle fasade zelenilom, diskutovale o sopstvenoj medijskoj strategiji ili ravnopravnosti polova. Kada bi bile pozatvarane, ne bi ostala nikakva praznina - poručuje trust mozgova Otvorena Evropa.

EU je iznedrila 52 agencije i poludržavne organizacije. Tim agencijama su u tekućoj godini na raspolaganju 3,32 milijarde evra, kako je proračunao pomenuti (britanski) trust ekonomskih mozgova.

- U briselskom žargonu, ove poluzvanične agencije se zovu quangos - quasi non governmental organisation (kvazinevladine organizacije). Njihov budžet se u odnosu na prošlu godinu povećao za 5,9 procenata a u poređenju sa 2010. čak za 7,1 procenat. Pri tome bi novac poreskih obveznika mogao da bude upotrebljen mnogo svrsishodnije, jer mnoge takve organizacije nemaju stvarne zadatke ili obavljaju stvari za koje su već zadužene druge institucije EU - navodi se u tekstu.

 - Tako je Evropska agencija za ekologiju platila 250.000 evra za procenu svog sopstvenog izveštavanja i efektivnosti svoje sopstvene medijske strategije. Daljih 300.000 evra je potrošeno na ozelenjavanje fasade sedišta te organizacije u Kopenhagenu. 5000 različitih biljaka je trebalo da demonstriraju biodiverzitet i važnost vertikalnih bašti. Ova 'vertikalna bašta' se, međutim, sasušila posle pet meseci.

U drugim agencijama, već i puko sastajanje uprave ima veliku novčanu vrednost. Svaki sastanak uprave Evropske agencije za bezbednost životnih namirnica (EFSA), čije nadležnosti se preklapaju sa nadležnostima jedne druge organizacije, košta prosečno 92.630 evra. Sa 15 članova uprave, to iznosi 6.175 evra po osobi (i sednici) - piše Dojče mitlštandus nahrihten.

„Otvorena Evropa navodi da je identifikovala najmanje deset agencija koje ne slede sopstvene ciljeve i čije delatnosti se poklapaju sa delatnostima drugih agencija. Broj preostalih agencija bi mogao da se smanji za 30 procenata, čime bi države EU svake godine uštedele više od 668 milona evra. To bi samo za Nemačku značilo uštedu od 136 miliona evra, za Francusku 107,3 miliona, a za Veliku Britaniju 100,4 miliona. (…) Prve agencije EU su nastale u ranim 90-im godinama, sa namerom da se institucije te organizacije opskrbe važnim informacijama kako bi mogle lakše da donose važne odluke. Grupe stručnjaka su imale zadatak da oklakšaju rad Komisije EU i da obezbede razumevanje za njene regulative. U međuvremenu je više quangos-a postalo suvišno…“



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana