Moody's snizio rejting trima vodećim slovenačkim bankama

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Agencija Moody's snizila je rejting tri najvećih slovenačkih bankama, Novoj Ljubljanskoj banci, Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM) i Abanci, navodeći kao razlog pad kvalitete njihova kreditnog portfelja i nedovoljnu kapitalizaciju.

Rejting NLB-a i NKBM-a snižen je s Ba1 na Ba2, a Abanke s Ba2 na Ba3.

Ukupan udeo problematičnih kredita u njihovu portfelju povećao se sa 14 odsto u 2010. na više od 17 odsto u 2011. godini, primećuju u agenciji. Uz to, sve su tri banke u prošloj godini zabelježile gubitke.

Ujedno su novi rejtinzi uvršteni na razmatranje radi mogućeg dodatnog sniženja, pri čemu će u agenciji posebno pažljivo pratiti sprovođenje planova o dokapitalizaciji, nastojanja banaka da stabilizuju formiranje novih problematičnih zajmova i "sposobnost i spremnost vlade da im pruži pravodobnu i dostatnu potporu".

NLB je u 2011. godini zabeležila gubitak od 239 miliona evra, NKBM 110 miliona, a Abanka 84 miliona evra. O dokapitalizaciji NLB-a vlada kao većinski vlasnik pregovara sa stranim investitorima, isključujući za sada mogućnost učestvovanja države.

Komentirajući odluku o snižavanju kreditnog rejtinga, slovenski ministar vanjskih poslova Janez Šušteršič kazao je da je smanjenje kreditnih ocena agencije Moody's tri vodeće slovenačke banake bilo očekivano.

- Prošlogodišnja slaba ekonomska aktivnost u Sloveniji i slabe perspektive početkom ove godine odrazile su se na kvalitet portfelja banaka, zato je smanjenje njihovog kreditnog rejtinga do neke mere bilo očekivano - rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare nakon redovne sednice vlade. 

On je dodao da se u NLB kao najvećoj banci u državnom vlasništvu odvija pregled kvalitete njena kreditnog portfelja koji će pokazati koliko je opterećena slabim kreditima koje je u prošlosti dala te ponovio da vlada vodi pregovore s investitorom koji bi u NLB bio spreman investirati 400 miliona evra za njenu dokapitalizaciju koja se po preporuci regulatora mora završiti do kraja lipnja.

- Država stoji iza NLB-a i traži rješenja za dokapitalizacijui", rekao je Šušteršič ne otkrivajući detalje i potvrdio da vlada NLB ne namerava dokapitalizaciju sredstvima iz budžeta.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana