Evropa: Oblačno sa grmljavinom

Objavljeno: 26.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ekonomska klima u evrozoni pogoršala se u aprilu zbog oslabljenog poverenja u industrijskom i uslužnom sektoru dok je u Evropskoj uniji ostala nepromenjena, saopštila je u četvrtak Evropska komisija. 

 Indeks ekonomske klime (ESI) koji izrađuje EK spustio se u aprilu u evrozoni na 92,8 bodova, s 94,5 bodova u martu.. U EU zadržao se na 93,2 boda.

Oslabljeno poverenje u evrozoni rezultat je pada poverenja u industriji i uslužnim delatnostima. poverenje se poboljšalo samo u sektoru maloprodaje. Nepromenjena vrednost ESI-ja u evropskoj uniji temelji se pak na snažnom poboljšanju poverenja u Velikoj Britaniji.

U obe regije ESI je i dalje daleko ispod dugoročnog prosjeka.

Većina država članica zabeležila je pad ekonomskog poverenja. Među sedam najvećih države članica, ESI je zabeležio najoštriji pad u Italiji (za 5,7 bodova), Poljskoj (za 2,3 bodova), Španjolskoj (za 1,8 bodova) i Njemačkoj (za 1,0 bod).

Pokazatelj je ostao uglavnom nepromenjen u Francuskoj, smanjivši se za tek 0,4 bodova. Poboljšao se u Holandiji (za 1,2 boda) i posebno u Velikoj Britaniji (za 4,2 boda).

Nakon kontinuiranog poboljšanja tokom prvog tromjesečja, poverenje među potrošačima smanjeno je u obe regije, za 0,9 bodova u EU i za 0,8 bodova u evrozoni, čime su uglavnom potvrđene prve procene. Glavni su razlog pesimistična očekivanja vezano za opštu ekonomsku situaciju, a u manjoj meri finansijska situacija domaćinstava.

Istovremeno su znatno ublažena strahovanja od nezaposlenosti i u EU i evrozoni.

U odvojenom izveštaju Komisija je izvestila o pogoršanju poslovne klime u evrozoni. Tako je indeks poslovne klime (BCI) u evrozoni u aprilu oslabio za 0,24 boda, na minus 0,52 boda. Taj pad je uglavnom rezultat negativnih očekivanja vezanih za izvoz, proizvodnju i narudžbine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana