Ništa neočekivano: Španiji snižen rejting

Objavljeno: 27.04.2012


Vesti izvor: Kamatica

Rejting agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u četvrtak kreditni rejting Španije za dva nivoa, navodeći kao razlog očekivanje da će se budžetski manjak zemlje pogoršati zbog pada ekonomski aktivnosti i da će zemlja verovatno morati dodatno da podrži banke. 

S&P snizio je španski dugoročni kreditni rejting s "A" na "BBB +" nivo uz negativnu prognozu, što upućuje na moguće dodatno snižavanje rejtinga u bliskoj budućnosti.

Uprkos smanjenju, španski kreditni rejting se još uvek nalazi u razredu pogodnom za ulaganje. Ipak, niža ocena mogla bi povećati troškove zaduživanja zemlje jer će ulagači verovatno tražiti veće kamatne stope kao naknadu za veći rizik koji za sobom povlači snižavanje rejtinga.

Odluka rating agencije, koja je objavljena nakon zatvaranja tržišta u SAD-u, nije iznenađenje. Kreditna agencija Moody's srezala je u februaru španski rejting također za dva nivoa.

S&P je naveo rizik povećanja španskog duga ako pad ekonomske aktivnosti pogoršava budžetske probleme zemlje. Španska centralna banka potvrdila je ove sedmice da je Španija skliznula u recesiju po drugi put u tri godine. Stopa nezaposlenosti iznosi gotovo 23 odsto i očekuje se da će dalje rasti.

Agencija je također istakla "povećanje verovatnost" da će španska vlada morati da pruži dodatnu pomoć bankarskom sektoru.

Uz snižavanje rejtinga, S&P je snizio i španiju ekonomsku prognozu. Agencija sada očekuje pad ekonomske aktivnosti za 1,5 odsto u ovoj godini i 0,5 odsto u 2013. Pethodna prognoza predviđala je rast od 0,3 posto u 2012 i od 1 posto u 2013.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana