Izveštaj UN: Štednja samo ubija poslove

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Studija Međunarodne organizacije rada UN pokazala je da mere štednje i reforme tržišta rada povećavaju nezaposlenost. Posebno je zanimljiv zaključak da se otpuštanjem radnika zapravo ne smanjuju troškovi.

Nezaposlenost u većini svetskih zemalja je u porastu i kratkoročno će i dalje rasti, zaključeno je u godišnjem izveštaju UN, objavljenom dan pred međunarodni Dan rada. Međunarodna organizacija rada (ILO) predstavila je svoj izveštaj za 2012, a glavni autor Rejmond Tores rekao je novinarima da vlade, reformišući tržišta rada, povećavaju nezaposlenost, ali i troškove.

- Strogo držanje mnogih zemalja evro-zone na kursu fiskalne štednje produbljuje krizu poslova i moglo bi da dovede do nove recesije u Evropi -  rekao je Tores, dodajući da se negativni efekti mogu preliti u zemlje u razvoju.

Istraživači predviđaju da će ove godine prosečna nezaposlenost u svetu biti 6,1 odsto, to jest da posao neće imati 202 miliona ljudi, što je za šest miliona više nego prošle godine. ILO dodaje i da će sledeće godine bez posla biti još pet miliona ljudi više.

Stopa nezaposlenosti je posebno alarmantna među mladima, a pretpostavlja se da socijalni nemiri prete zemljama podsaharske i severne Afrike, Bliskog istoka, centralne i jugoistočne Evrope kao i razvijenim ekonomijama.

Ovo ne iznenađuje s obzirom da su radna mesta u deficitu, a nejednakost u društvu raste“, rekao je Tores.

On je takođe naglasio da je preko 40 odsto nezaposlenih bez posla više od godinu dana. Samo šest razvijenih ekonomija poboljšalo je svoje brojke u odnosu na 2007, godinu pre izbijanja ekonomske krize. U pitanju su Austrija, Nemačka, Izrael, Luksemburg, Malta i Poljska, sa tim da je Nemačka smanjila i takozvano „nekvalitetno“ zapošljavanje koje podrazumeva sezonska ili privremena radna mesta.

Rejmond Tores je posebno bio kritičan prema oštrim merama štednje u Evropi koje su, kako tvrdi, omanule da smanje dugovanja država.

- Uzmimo Španiju, tamo je deficit smanjen sa nešto više od devet odsto BDP u 2010. na 8,5 odsto u 2011. godini. To je veoma skromno smanjenje s obzirom na drastični program štednje - rekao je autor izveštaja.

Nezaposlenost je u Španiji dostigla rekord – bez posla je skoro svaki četvrti radno sposobni građanin, a nezaposlenost među mladima je preko 50 odsto.

- Mi u ILO shvatamo da budžetski deficiti zemalja ne smeju ostati visoki duže vreme. Važno je imati srednjeročnu strategiju konsolidacije budžeta. Ali tu je pitanje brzine i sadržaja te strategije. Mi kažemo: brzina mora biti realnija - zaključio je Tores. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana