Makedonija od vrha bede do ulagača

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Stopa nezaposlenosti u Makedoniji dostigla je 32 odsto, a svaki treći Makedonac je na ivici siromaštva. Tako je početkom godine londonski Ekonomist je pisao da je Makedonija upravo zbog nezaposlenosti i inflaciji na vrhu bede.

 - Makedonija će možda zapamtiti Kiru Gligorova po lepom, ali je zemlja u haosu. Ona je na vrhu bede, koja je kombinacija dva jaka pokazatelja ekonomske tamnice - nezaposlenosti i inflacije - navodi se u tekstu britanskog lista.

Svakodnevno prebiranje po novčaniku za građane je mnogo veći problem od aktuelnih političkih dešavanja. Prema statističkim podacima, u Makedoniji u februaru platu nije primilo 2,7 odsto zaposlenih. 

- Prosečna plata nam je mala, oko 300 i nešto evra, socijalni standard nije kao što treba, zdravstvo i to - kaže građanin Skoplja. 

Jedna od studentkinja ističe da bi država morala više da uradi po pitanju finansija kako bi studenti imali veće privilegije.

Makedonski ministar za inostrana ulaganja Vele Samak potvrdio je u februaru da će nemačka kompanija Mercedes uskoro investirati u Makedoniji, a Makedonski komitet za inostrane investicije nedavno je najavio da će u ovoj godini u Republici biti realizovano 10 inostranih investicija.

U Ministarstvu ekonomije nadaju se stranim investicijama, pre svega u oblasti rudarstva. 

- Makedonija aktivno radi na poboljšanju poslovne klime u zemlji i na promociji zemlje kao atraktivne destinacije za investicije, regionu ali i šire - u Turskoj, Indiji, maleziji, Singapuru. Sad putujemo u Kinu, a zatim i u Italiju i Francusku. Mi imamo najniže poreze u regionu, a investitorima je važno da imate male namete, jeftinu ranu snagu i ljude koji žele da rade - kaže ministar ekonomije Makedonije Valjon Saračin. 

 Inače, pre nešto više od mesec dana na Ohridu je boravio i najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim koji je prisusustvovao konferenciji o informacionim tehnologijama.  Tada se spekulisalo da je Slim zainteresovan da ulaže u makedonski rudnik železa Tajmište u okolini Kičeva. Međutim, pojavile su se informacije da je najbogatiji čovek na svetu zainteresovan da gradi hidroelektrane na Vardaru. 

Nedavno je najavljeno i da će makedonska fabrika “Mikrosam” iz Prilepa uskoro će početi proizvodnju delova za nove ruske komercijalne avione. Kako se tvrdi, ova fabrika je u pregovorima sa drugim aviokompanijama, među kojima su i “Boing” i “Erbas”. 

S druge strane, po rečima stručnjaka strani kapital slabo pristiže, a situaciju dodatno otežavaju tenzije u zemlji.

- Mi ne možemo na bazi najave da očekujemo velika investiciona ulaganja u skorijoj budućnosti. Možda, ne znam... Potrebno je i to očekujemo, i to bi moglo da da rezultate, ali ne u vreme kada počinje i bezbednosna situacija u zemlji postaje klimava. Na jednoj strani kapital je plašljiv, ne dolazi u vreme kada počinju bezbednosti aspekti zemlje su na nekoj drugoj ravnici -
kaže Miroljub Šukarov, profesor ekonomije i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju. 

Skoplje je danas i veliko gradilište, a spomenici posvećeni istorijskim ličnostima iz različitih epoha niču na sve strane.

U senci političkih tenzija i ekonomskih problema, ovde se sprovodi projekat Skoplje 2014, koji za cilj ima, kako sami Makedonci kažu - da podigne nacionalnu svest. Na ovom prostoru koji obuhvata oko 200 kvadratnih metara niklo je čak 9 spomenika.

Centar makedonske prestonice imaće više od 30 spomenika i tri nova mosta preko Vardara, na kojima će stajati 58 kipova.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana