Proćerdali smo 17 milijardi evra

Objavljeno: 30.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

U Srbiju je, u proteklih 10 godina, od 2001. do 2011. godine investirano ukupno 17 milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega su neto investicije 15,1 milijardu evra. Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže je da je Srbija prošle godine sa investicijama od 2,2 milijarde evra bila lider u regionu, a da se taj nivo priliva stranih investicija očekuje i u 2012 godini. 
 
Kako je Ćirić naglasio, u periodu od 2001. do 2008. godine, najviše novca je stizalo od privatizacija koji se koristio za finansiranje javne potrošnje, a ne razvojnih projekata. Od 2008. godine, investicije su uglavnom usmerene u izvozno orijentisanu proizvodnju, kojoj je cilj privredni rast i otvaranje novih radnih mesta, rekao je ministar na promociji edicije o stranim investicijama u Srbiji.

Ćirić je naglasio da je Srbija dosta uradila na unapređenju investicione klime, ali još dosta treba da se učini, kao što je pojednostavljivanje procedura i smanjenje poreza na rad. On je rekao da i naredna vlada treba da zadrži postojeći sistem podsticanja za investitore, a da je među glavnim prednostima Srbije kao investicione destinacije kvalifikovana i kvalitetna, a ne jeftina radna snaga.

Prema podacima edicije ‘’Strane direktne investicije u Srbiji od 2001. do 2011.’’ koju je objavila Biznis info grupa, od ukupnih investicije u Srbiji u tom periodu, oko 15 odsto bile su grinfild investicije, dok se ostatak odnosi na privatizaciju. Nemačka je na prvom mestu sa oko 1,5 milijardu evra investcija, ako se izuzme kupovina domaćih operatera mobilne telefonije od strane norveškog Telenora i autrijskog Vipa.

Što se tiče stranih direktnih investicija bivših socijalistički zemalja, one su bile zanemarljive i uglavnom vezane za sporne slučajeve, sve dok ruski Gasprom nije kupio NIS krajem 2008. godine. Strane direktne investicije su prosečno svake godine iznosile oko 286 evra po stanovniku. Kako je istaknuto, iznos ukupnih investicija nije bio dovoljan za oporavak privrede posebno industrije, jer je više od trećine ili oko 5,2 milijarde evra u proteklih deset godina bilo usmereno u sektore nerazmenjivih dobara kao što su trgovina, finansije, telekomunikacije.

Potpredsednik američke Privredne komore u Srbiji Zoran Petrović rekao je da je dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU dobar signal za strane investitore, ali da treba raditi na unapređenju poslovnog ambijenta i očuvanju makroekonomske stabilnosti. Petrović je dodao da je dosta urađeno, ali ne i dovoljno tako da treba sprovesti strukturne reforme, nastaviti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, doneti zakon o radnim odnosima, što se očekuje od nove vlade.

Edicije ‘’Strane direktne investicije u Srbiji od 2001. do 2011’’ pored detaljnih podataka o stranih investicijama po delatnostima, granama i grupacijama, sadrži sve informacije o pravnim i drugim uslovima za strana ulaganja i komparativnim prednostima Srbije, zbog čega se može nazvati vodičem za sadašnje i buduće investitore.

Urednik Edicije je Biljana Stepanović direktorka Biznis info grupe, a autor analiza je Ile Kovačević, glavni i odgovorni urednik časopisa Pregled-Republika Srbija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana