Kredit u dinarima nije put do stana

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Građani nisu zainteresovani za stambene kredite u dinarima, a razlog je njihova cena jer kamatne stope idu i do 25 odsto. v U bankama kažu da su ove kredite do sada sporadično odobravale, a pojedine čak nisu imale nijedan zahtev.

Od 33 banke u Srbiji, 22 imaju u svojoj ponudi ovu vrstu dugoročnih kredita u domaćoj valuti. Još od 2008. Folks banka odobrava stambene kredite u dinarima i to sa fiksnom kamatnom stopom. Za pet godine odobrila je svega nekoliko kredita.

- Rok otplate za stambene kredite u dinarima je na maksimum 60 meseci i pre svega namenjeni su za kupovinu manjih stanova, prvenstveno u unutrašnosti, gde su cene stanova daleko niže nego što je slučaj u Beogradu. Imajući u vidu pad prodaje nepokretnosti, kao posledicu krize, praćen opštim padom produkcije stambenih kredita, kao i aktuelne probleme na tržistu nekretnina, do sada je realizovano svega nekoliko takvih kredita - kažu u ovoj banci.

Uprkos dinarskoj ponudi i prednosti jer ovi krediti nemaju valutni rizik, najveće interesovanje i dalje je za stambene kredite indeksiranim u evro. 

Efektivne kamatne stope za dinarske stambene kredite iznose od 15,55 odsto do 25,27 odsto, što je skoro duplo više u odnosu na evrozajmove, a i rokovi otplate su kraći najčešće od 84 do 120 meseci. Uglavnom banke zahtevaju učešće od 10 do 20 odsto.

 - Razlika u visini kamatnih stopa, koja svakako ima veliki uticaj na strukturu tražnje, potiče od razlike između euribora i belibora, baznih stopa na evro i dinar koje ulaze u finalnu cenu kredita - ukazuje Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke. 

Na pitanje kada ovi krediti mogu da budu jeftiniji, u Folks banci kažu da nepostojanje ponude, kao univerzalne i u ostalim bankama, pre svega leži u nestabilnosti domaće valute. U tom slučaju banke bi imale i sigurniju i precizniju projekciju kamatnih stopa, što bi rezultiralo povoljnijim uslovima ovih kredita .

 - Ako je reper referentna kamatna stopa NBS od 9,50 odsto i Belibora od 10,73 odsto jednomesečni, jasno je da cene ovih kredita teško mogu ići nanižem- kažu u Folks banci. 

U bankama tvrde da treba razmotriti i smanjenje referentne kamatne stope kao i dvanja povoljnijeg tretmana od strane NBS po pitanju klasifikacije i obavezne rezerve. 

Fale stabilni izvori u dinarima
Osim cene koja je viša u odnosu na one indeksirane u evrima, postoje i drugi razlozi zašto nema tražnje za dinarskim stambenim kreditima. Vladan Vilotijević, direktor razvoja u Sektoru za stanovništvo, Eurobank EFG kaže da je razlog i taj što ne postoje stabilni dinarski izvori finansiranja ovih kreditnih plasmana. Pre svega, to se odnosi na dinarsku štednju, pa su iz tog razloga u ponudi stambeni dinarski krediti sa relativno kratkim rokom otplate.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana