Izbor superrevizora za Agrobanku

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Na zahtev dela akcionara prinudna uprava je za juče ponovo zakazala Skupštinu akcionara Agrobanke, koja krajem prošlog meseca nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog toga što se predstavnik države Srbije nije pojavio. 

Ključna tačka dnevnog reda zakazane skupštine je zahtev  dela akcionara, uglavnom vlasnika slovenačkog kapitala, da se izabere revizorska kuća koja će izvršiti super-reviziju poslovanja banke za poslednje tri godine.

Dosad je za reviziju izveštaja o finansijskom poslovanju banke bila zadužena revizorska kuća KPMG i njen se izveštaj za prošlu godinu bitno razlikuje od izveštaja prinudne uprave.

Prinudna uprava je ustanovila da je Agrobanka prošlu godinu završila sa minusom od čak 290 miliona evra. Deo akcionara predlaže da superreviziju obavi revizorska kuća Prajs voter haus.

- U toku je postupak za izbor revizorske kuće koja će obaviti superreviziju izveštaja o finansijskom poslovanju Agrobanke za prošlu godinu. Ja se ne slažem s predlogom da se vrši superrevizija za nekoliko godina unazad jer mi nemamo dve godine vremena da analiziramo ono što je bilo ranije - kaže državni sekretar za finansije Goran Radosavljević, inače zadužen za poslovanje bankarskog sektora.

On tvrdi da je država spremna da učestvuje u dokapitalizaciji Agrobanke ukoliko se ona javi za učešće u Programu za očuvanje stabilnosti bankarskog sektora. 

- Država će pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, koje su ograničene, i u skladu sa svojim sadašnjim učešćem u kapitalu banke. Ukoliko ostali akcionari svoje sadašnje učešće žele da zadrže, oni moraju takođe u toj dokapitalizaciji da učestvuju
- kaže Radosavljević.

Prema njegovim rečima, u skladu sa Programom za održanje stabilnosti finansijskog sektora, država je već dokapitalizovala Privrednu banku Beograd, a u toku je dokapitalizacija Razvojne banke Vojvodine. Radosavljević kaže da je u tom programu, na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, prošle nedelje izvršeno desetak izmena.

- Na primer, predviđeno je koji standardi treba da se koriste pri superreviziji izveštaja o finansijskom poslovanju banaka koje u programu učestvuju, a na zahtev MMF-a je uneto i da će državne obveznice koje će se pri sprovođenju tog programa emitovati, biti nominovane u dinarima.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana