Cene nekretnina u nezaustavljivom padu

Objavljeno: 03.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

U vremenu finansijske i dužničke krize, Frankfurter algemajne cajtung je objavio uporedni prikaz situacije sa nekretninama u više, privredno teško uzdrmanih, zemalja sveta.

 - Španija: nema preokreta nabolje na vidiku – pad cena od 2008. koji prosečno iznosi 22 odsto još nije dostigao najnižu tačku. I u prvim mesecima ove godine, vrlo je opala kupovina kuća i stanova. Prema najnovijim predviđanjima tržišnih analitičara, pad cena nekretnina bi mogao potrajati do 2015, da bi se cene na današnji nivo vratile 2020. godine.

U Španiji je bum gradnje dosegao svoj vrhunac 2009 – tada je sagrađeno i prodato gotovo milion stanova. Krajem 2011. je gotovo milion stambenih jedinica bilo prazno. Oko 80 odsto njih je sa oznakom problematično u posedu banaka i štedionica. Španci su najmarljiviji evropski graditelji kuća i svako domaćinstvo ima u proseku 1,5 stan. To je znatno iznad proseka evro-zone. Nezaposlenost je narasla na 25 odsto a dve trećine broja nezaposlenih je nastalo baš zbog propasti građevinske privrede.“

Cene kuća konstantno u padu

 - Irska: privredna tragedija ove zemlje može se lako grafički predstaviti linijom koja vodi nagore, i zatim se naglo lomi i vrtoglavo spušta. Između 1996. i 2007, cene kuća u Irskoj su se učetvorostručile. Onda je i ovu ostrvsku zemlju zahvatila finansijska kriza i balon na tržištu nekretnina je pukao. Tada su se cene kuća prepolovile, a ne može se sagledati kada će se situacija stabilizovati. Pucanje balona je najpre dovelo banke do ivice bankrota. A onda se zaljuljala čitava zemlja, jer je pokušala da spasi banke, ali je to za nju bilo previše, pa su druge zemlje evro-zone morale da priskoče upomoć spasonosnim kreditom. Cene kuća padaju već pet godina, a mogle bi da padnu i do 70 odsto, predviđaju analitičari.

Grčka bez kupaca

 - Grčka: cene kirija su u Atini od početka 2011. pale za više od 20 odsto, i padaju i dalje. Mnoge kuće se prodaju, a samo u prestonici je prazno 200.000 stanova. Kupaca – nema. Tržište nekretnina je zahvatilo smanjivanje plata i povećanje poreza. Dokle god Grčka ne izađe iz recesije, neće biti ni govora o kraju krize na tržištu nekretnina. Tri faktora su doprinela nestajanju tržišta: nema ušteđevine pa samim tim ni interesenata; slabo kapitalizovane banke više ne daju kredite za nekretnine; povećan je porez na nekretnine.

Oprezne pozitivne prognoze sa SAD

- Sjedinjene Američke Države: tržište ove zemlje se nalazi na tački preokreta. Cene kuća su u odnosu na prošli mesec, doduše, pale za 0,8 odsto. Otkako su dostigle najvišu tačku 2006, cene su u dvadesetak američkih gusto naseljenih područja opale za oko 35 odsto. Međutim, upravo sada se taj pad zaustavlja. Stručnjaci prvi put daju oprezne pozitivne prognoze. Računa se da bi ove godine moglo da dođe do malog povećanja cena – od jednog procenta. Na regionalnim tržištima u Teksasu, Severnoj Kaliforniji i u distriktu Vašington, do preokreta je već došlo. Na povećanje potražnje na tržištu nekretnina pozitivno je uticalo i blago smanjenje broja nezaposlenih. Banke su prilikom dodele kredita za kupovinu kuća posle finansijske krize postale, doduše, izbirljivije nego pre.

Robusno tržište nekretnina

 - Japan: U Japanu je balon na tržištu nekretnina pukao još početkom devedesetih godina, kada je samo okruženje carske palate u Tokiju na papiru vredelo više od američke savezne države Kalifornije. Japansko tržište nekretnina se pokazalo kao veoma robusno, posebno posle zemljotresa od 11. marta i nuklearne katastrofe u Fukušimi. Panične prodaje – nije bilo. Srednjoročno gledano, računa se sa pozitivnim razvojem situacije. U Tokiju se starije zgrade trenutno prodaju po višim cenama u odnosu na period pre nekoliko meseci. Cene nekretnina postepeno, ali postojano – rastu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana