Bedno plaćen radnik - mamac za strane investitore

Objavljeno: 07.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Srbija ima najnižu cenu radne snage u Evropi, posle Bugarske, Mekedonije i Albanije i to je jedan od razloga zašto strani investitori žele u Srbiju. 

Motivacija stranih ulagača da ovde investiraju su i stimulacije države za otvaranje novih radnih mesta i povoljan geografski položaj. 

Ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da se u zemlji već oseća uticaj krize u EU, na osnovu pada izvoza iz Srbije u prvom kvartalu, mada je u martu ostvarena rekordna prodaja u inostranstvu od 785 miliona evra.

Prema tim podacima, u prvom kvartalu ove godine izvoz u Italiju smanjen je za više od petine, ali još uvek raste u Nemačku i Rusku Federaciju (RF), naveo je Zdravković.

Srbija taj negativni trend može da amortizuje pojačanjem bilateralne saradnje sa zemljama u okruženju, koje su članice EU, poput Bugarske, Rumunije, Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, jer one imaju određeni ekonomski rast. Na taj način se mogu ublažiti eksterni šokovi koji dolaze iz EU, objasnio je Zdravković. 

Zdravković je mišljenja da bi, sa druge strane, trebalo pojačati bilateralnu saradnju s Rusijom, Turskom i drugim zemljama koje nisu članice EU, a imaju značajniji ekonomski rast.

Primer za takvo ponašanje je Nemačka koja ima pad izvoza u Grčku, Španiju, Portugaliju i Italiju, ali je to više nego kompenzirala rastom izvoza u Kinu, RF i Sjedinjene Američke Države, naveo je on.

Konsultant na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ivana Prica izjavila je da se u Evropi procenjuje kako će banke evrozone u narednih godinu i po dana smanjiti svoje plasmane za oko 2.000 milijardi evra, što će značajno uticati i na srpsku privredu. Prica je kazala da velike banke smanjuju izloženost riziku tako što povlače novac, kao i da je trenutno najmanje osam evropskih zemalja u recesiji. Kretanja u evrozoni će u narednom periodu imati mnogo jači uticaj na privredu Srbije, upozorila je Prica.

Prica smatra da Srbija može da traži izlaz iz takve situacije samo u strukturnim reformama, povećanju izvoza i konkurentnosti, za šta ima puno potencijala na kojima mogu mnoge evropske zemlje da joj zavide. 

Ukoliko mi sami ne razmišljamo da izvršimo ekspanziju u Tursku, onda će to učini nemačke firme tako što će locirati svoju proizvodnju u Srbiji, da bi se približili tom velikom tržištu, primetio je Zdravković.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana