Evro preko 112 RSD, pad tek sledi?

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Dinar je danas oslabio za 15 para i premašio je granicu od 112 za jedan evro jer je zvanični srednji kurs 112,1457 dinara saopštila je Narodna banka Srbije.

Slabljenje dinara prema evru od početka godine izraz je hroničnog nedostatka deviza na, inače "plitkom" tržištu, što je dodatno pojačano uzdržanošću investitora usled neizvesnosti u Srbiji i evrozoni, ocenili su ekonomisti. 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić ocenio je da je slabljenje dinara posledica problema iz prošlosti, odnosno činjenice da se u Srbiji troši više nego što se proizvodi, ali i aktuelnih problema u okruženju i evrozoni, koja prema njegovim rečima, ako se izuzme Nemačka, ulazi u fazu recesije.

On je istakao da postoji strah kod investitora, ne toliko zbog situacije u samoj Srbiji, već od ishoda rešavanja krize u evrozoni, pre svega u Grčkoj, kao i "činjenice da je sve više na vidiku da će se 'zdravo jezgro' evrozone izdvojiti". 

- To ukazuje da će investitori biti preobazrivi za tržišta poput Srbije, tako da ne očekujem da će doći do velikog priliva stranih direktnih investicija, i automatski biće smanjena ponuda deviza.

 - Ako tome dodamo i činjenicu da se banke na području Srbije neće zaduživati već će vraćati centralama to što su već koristile, onda je to dodatni faktor koji će delovati na smanjenje vrednosti dinara - naveo je Đukić. 

Uz nisku stopu ekonomskog rasta, koja će vrlo verovatno u ovoj godini biti bliska nuli, sve ukazuje da su pritisci na slabljenje domaće valute sve izraženiji, dodao je on.

- Samo rezolutni potezi nove vlade, na liniji onoga na čemu će MMF verovatno insistirati, a moja procena je da će oni sada biti mnogo stroži imajući u vidu pogoršanje ukupne ekonomske situacije, pre svega na jugu Evrope, biće preovladjujući signal za devizno tržište da li će odreagovati u pravcu daljeg osetnijeg slabljenja valute ili će se zaustaviti na ovoj ravni - precizirao je Đukić. 

Dok se ne vidi koncepcija ekonomske politike nove vlade o kretanju kursa može samo da se špekuliše i svodi se na to u kojoj meri centralna banka interveniše i pokriva manjkove ponude na deviznom tržištu, rekao je on ocenivši da bi svako dalje smanjenje referentne kamatne stope trebalo da bude potpuno isključeno, jer "ako bi to radila NBS bi ušla u ravan hazardiranja, jer bi kurs još strmoglavije krenuo naniže".

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ocenio je da će dugoročno gledano vrednost dinara prema evru nastaviti da pada, uz povremene oscilacije.

- Ne očekujem nikakve dramatične promene kursa, ali očekujem nastavak laganog klizanja na dole, uz oscilacije, i povremeno jačanje dinara - precizirao je on ističući da Srbiji ove godine dospevaju obaveze prema inostranstvu od oko 3,3 milijarde evra, a naredne dve godine, takođe, po nešto više od tri milijarde evra 

Grubišić je naveo i da očekuje nastavak politike povremenih i blagih intervencija centralne banke na deviznom tržištu kako bi se održala promet likvidnost na tržištu koje je prilično "plitko" poslednjih mesec dana, "verovatno i zbog neizvesnosti oko izbora i oko aranžmana sa MMF-om, znači oko nove vlade, rebalansa budžeta, to su sve nepoznanice", koje izazivaju uzdržanost investitora.

On je naglasio i da bi nova vlada trebalo da što pre postigne dogovor o nastavku aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, što bio dobar signal za tržište. 

Centralna banka je od početka godine na medjubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 753,5 miliona evra kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta. Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je jedan evro vredeo 103,6922 dinara. Na mesečnom nivou srpska valuta će sutra biti slabija prema zajedničkoj evropskoj valuti za 0,4 odsto, a na godišnjem za 11,2 odsto.
Indikativni kurs dinara prema dolaru u sredu je bio 86,7598 i za 0,5 odsto je slabiji u odnosu na prethodnu vrednost. Dinar je prema dolaru oslabio za 1,9 odsto u odnosu na pre mesec dana, a za 19,8 odsto u odnosu na pre godinu dana.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana