Blumberg: Neko će ispasti iz evrozone

Objavljeno: 10.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Sedamnaestočlana evrozona je na pragu da ostane bez jedne svoje članice, smatra više od polovine ispitanika u anketi agencije Blumberg. Njihova predviđanja su da će iz tog bloka usled političke neizvesnosti nakon izbora održanih u nedelju ispasti Grčka. 

U anketi je 57 odsto od ukupno 1.253 ulagača, analitičara i trgovaca koji su pretplaćeni na vesti agencije Blumberg reklo da će najmanje jedna zemlja do kraja godine napustiti zonu evra, a 80 odsto njih očekuje nove probleme na evropskom tržištu obveznica.

Radi poređenja, u anketi održanoj u januaru 2011. samo je 11 odsto ispitanih reklo da će se broj članica evrozone smanjiti.

Većina ulagača je pogoršanje situacije u Evropi procenila kao veliku opasnost za svetsku privredu i izrazila rastuću zabrinutost da bi Španija mogla da bankrotira, a takođe su izrazili manju spremnost za kupovinu francuskih obveznica, nakon što je u nedelju na predsedničkim izborima u toj zemlji pobedio socijalistički kandidat Fransoa Oland.

S obzirom na to da recesija kuca na vrata evrozone, 84 odsto anketiranih je reklo da se stanje privrede tog bloka pogoršava, dok je isti procenat izjavio kako očekuju socijalne nemire, prema 56 odsto iz septembra 2011, objavio je Blumberg.

Slično kao i glasači na izborima u Grčkoj i Francuskoj proteklog vikenda, samo trećina anketiranih ulagača je podržala budžetsku uštedu kao najefikasniji lek za slabo stanje privreda, dok je 53 odsto njih podržalo fiskalni stimulus, pokazala je anketa. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana