Za svakog poslanika po 2,7 miliona dinara

Objavljeno: 16.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke za kampanju na parlamentarnim izborima, shodno rezultatu, dobiće i najviše novca iz budžeta. Prema proračunu “Blica”, na njen račun leći će ukupno 206 miliona dinara, 16 miliona više nego što će dobiti koalicija oko Demokratske stranke.

To su značajno veći iznosi koje su dve vodeće liste “zaradile” u odnosu na ostale učesnike na izborima za Skupštinu Srbije. Više od 100 miliona dobiće još samo savez oko socijalista (128 miliona), dok će sve ostale partije iz budžeta dobiti ispod 66 miliona dinara.

Oni su pre prvog kruga iz budžeta imali na raspolaganju oko 35 miliona dinara, dok će dvojica najbolje plasiranih Boris Tadić i Tomislav Nikolić dobiti i dodatni novac za drugi krug.

Za njih će, prema proračunima, biti izdvojeno još po 210,8 miliona dinara, što znači da će samo na kandidate DS i SNS biti potrošeno oko pola milijarde dinara.

Novac koji su kandidati na parlamentarnim i predsedničkim izborima dobili iz budžeta teško da će biti dovoljan za pokrivanje kampanje jer, sudeći po onom što smo mogli da vidimo u prethodna dva meseca na TV stanicama, po novinama i bilbordima, stranke nisu štedele.
 Svi najudarniji termini na televizijama, ključne pozicije u gradu, pa i naslovne strane, bile su ispunjene političkim porukama. Koliko su na to tačno potrošile, partije će morati da prijave Agenciji za borbu protiv korupcije.

Brojke

•843 miliona dinara je za kampanju na parlamentarnim izborima izdvojeno iz budžeta
•9,36 miliona dinara je dobila svaka lista
•2,7 miliona dinara će stranke dobiti po jednom osvojenom poslaničkom mestu
•843 miliona dinara je za kampanju na predsedničkim izborima izdvojeno iz državne kase
•38 miliona dinara je dobio svaki predsednički kandidat
•210,8 miliona dinara su dobili predsednički kandidati koji su se plasirali u drugi krug 

 Novac vraćaju četiri partije

Izborne liste i kandidati za predsednika države koji nisu osvojili najmanje jedan odsto glasova, odnosno 0,2 odsto ako je reč o manjinskim partijama, dužni su da državi vrate sredstva koja su uzeli iz budžeta za finansiranje kampanje. Po 9,36 miliona dinara moraće da vrate Komunistička partija “Josip Broz” (0,74 odsto), Socijaldemokratski savez (0,43 odsto), Reformistička stranka (0,22 odsto), a najmanji broj glasova dobila je Crnogorska partija - 0,10 odsto.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana