Japanski BDP porastao 1% u prvom kvartalu

Objavljeno: 17.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

Japanska ekonomija se oporavila u prvom tromesečju, ali analitičari i dalje upozoravaju da će stopa rasta usporiti nakon što prođu privremeni podsticaji za potrošnju i ulaganja.

Podaci koji su objavljeni pokazuju da u prva tri ovogodišnja meseca ekonomski rast je  porastao za 1 odsto, malo iznad očekivanja, u poređenju sa revidiranih 0,1 odsto u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu,  objavio je Financial Times.

Iako je godišnja stopa rasta od 4,1 odsto zapanjujuća – više nego tri puta veća od realne stope rasta koja se predviđa za najrazvijenije zemlje u ovoj godini – Japan će je teško održati, kažu analitičari.

Za veliki deo rasta su zaslužni ponovo uvedeni državni podsticaji za kupovinu energetsko efikasnih automobila, koji će se isplaćivati do avgusta, i obnavljanje infrastrukture nakon potresa. Nakon završetka te dve aktivnosti, rast bi krajem godine ponovo mogao da uspori.

- Ovo je kratkoročni, ciklični rast - rekao je Masamichi Adachi, ekonomista u JPMorganu, i pre nego što su podaci objavljeni.

Domaća potražnja čini 0,9 procenata bodova kvartalnog rasta, na čelu s domaćinstvima, isključujući stanarinu, i javna ulaganja. Izvoz je relativno slab, porastao je 2,9 odsto, u poređenju sa padom od 3,7 odsto u prethodna tri meseca, kada je zbog poplava na Tajlandu pao izvoz automobila i elektronskih uređaja.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana