MMF: Svetska ekonomija pokazuje znakove oporavka

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Radio Slobodna Evropa

 Svetska ekonomija pokazuje znakove oporavka, ali visok nivo duga je na razvijenim tržištima i rast cena nafte predstavljaju buduće rizike, rekla je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u Pekingu.

Globalna ekonomija se možda nalazi na putu oporavka, ali nema prostora za greške, rekla je Lagarde, naglasivši da znakovi ekonomske stablizacije dolaze nešto više iz Sjedinjenih Država nego iz evrozone, koja je, međutim, preduzela važne korake u rešavanju grčke krize.

Svetska ekonomija odmakla se korak od ivice i imamo razloga biti optimisti. Međutim, optimizam nas ne sme da nas uspava i da nas odvede u lažan osećaj sigurnosti.

Još se uvek moramo da se suočimo sa velikim ekonomskim i finansijskim ranjivostima, rekla  je Lagarde, istaknuvši da su, kao prvo, finansijski sastavi i dalje krhki zbog opterećenosti visokim javnim dugom u razvijenom ekonomijom.

Kao drugi problem navela je rast cena nafte što postaje problem globalnom razvoju. I treće, raste rizik da će aktivnost u ekonomiji u srednjem roku biti nešto usporeniji.

Lagarde je rekla i da treba hitno da se rešava problem sve veće nezaposlenosti mladih. Da sve zemlje moraju da nastave sa fiskalnim naporima, ako svet želi da se stabilizacija globalne ekonomije nastavi.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana