Čelnici G8 ovaj vikend razmatraće o krizi evrozone

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Čelnici najrazvijenijih svetskih privreda (G8) pokušaće ovog vikenda na sastanku u Sjedinjenim Državama da pronađu odgovore na sve veću krizu u Evropi, u kojoj rastu strahovi da će Grčka napustiti evrozonu i da zapreti budućnost zajedničke valute.

Predsednik Barack Obama, domaćin samita, pozvao je nekoliko puta evropske čelnike da učine više na podsticaju rasta, strahujući da će kriza u Evropi zaraziti i američku ekonomiju i naštetiti izgledima za reizbor u novembru.

Ne očekuje se da će samit odmah dati rezultate o odlukama o ekonomskoj politici, ali se Obama nada da će podstaći dijalog o širem pristupu rešavanja krize. Pokušaće i da učvrsti veze sa novim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom u Beloj kući, pre odlaska u Camp David na samit.

Francois Hollande, koji je pre nekoliko dana preuzeo dužnost, već je 'zanjihao' Evropu kada se suprostavio strogoj politici štednje kao jedinom načinu borbe sa krizom, ali i Sjedinjene Države najavom da će povući francuske vojnike iz Afganistana do kraja godine.

Obama će veroatno pokušati da iskoristi njihov prvi sastanak u Ovalnom uredu kako bi socijalističkog predsednika ohrabrio da još jednom razmisli o svom planu da povuče francuske vojnike iz Afganistana pre nego što to učine i ostali NATO saveznici. Ali se zato očekuje da će dvojica državnika, pošto su obojica izrazila podršku politici podsticaja rasta u Evropi, naći zajedničko tlo u pogledu krize u evrozoni koja će verovatno dominirati samitom G8.

Obamina administracija je dosta trošila kako bi zaustavila američku recesiju od 2007. do 2009. godine, a Hollande nastoji da promoviše infrastrukturna ulaganja i tako da otvori nova radna mesta nauštrb stroge štednje. Analitičari smatraju da Hollande i Obama vrlo slično gledaju na stvari kada je u pitanju bolja uravnoteženost između fiskalne konsolidacije, štednje i rasta. A to bi, ipak, moglo da doprinese pritisak na nemačku kancelarku Angelu Merkel koja i dalje naglašava potrebu za fiskalnom disciplinom iako birači u Evropi redom ruše sve vlade koje provode politiku stezanja remena.

Američkom i francuskom predsedniku će se verovatno pridružiti i britanski premijer David Cameron, koji je sve glasniji u pozivanju Evrope na dodatne napore u rešavanju dužničke krize i namerava snažno da poruči ostalim učesnicima samita da moraju da rade zajedno kako bi zastavili širenje evropske krize izvan evropskih granica.

Samit G8 ovoga vikenda dolazi u vreme kada Grci masovno povlače gotovinu iz banaka i usred sve većih strahova da će se srušiti zajednička valuta i kriza eksplodirati, na što su već negativno počela da reaguju finansijska tržišta širom sveta. Na azijskim su berzama tako akcije u petak potonule na najniži nivo od septembra.

Sastanak na vrhu održaće se u rustikalnom utočištu američkih predsednika u Camp Davidu, dva sata udaljenom od Washingtona, koji Obama posećuje puno ređe od svog prethodnika Georgea W. Busha.

Bela kuća odlučila je da premesti samit u Maryland iz Chicaga, u kojem će se odmah potom održati samit NATO-a, kako bi stvorila opušteniji i neslužbeniji ugođaj na sastancima.

Jedan od razloga za premeštaj bilo je i izbegavanje prosveda protiv ruskog predsednika Vladimira Putina za kojeg se tada pretpostavljalo da će prisustvovati skupu. Umesto Putina, u Camp Davidu će biti njegov premijer Dmitrij Medvedev. Na samitu će osim Hollandea debitovati i italijanski premijer Mario Monti i japanski kolega Yoshihiko Noda. Obami, Merkel i Cameronu pridružiće se i kanadski premijer Stephen Harper. Evropu će predstavljati predsednici Evropske komisije Jose Manuel Barroso i Evropskog veća Herman Van Rompuy. Svaki od učesnika će dobiti svoju drvenu kabinu, iako ne svi iste veličine.

Biće to najveći međunarodni skup održan koji je odžan do sada u Camp Davidu, izgrađenom 30-ih godina 20.-og veka i najpoznatiji kao mestu brojnih bliskoistočnih mirovnih pregovora.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana