Stranci neće stanove u Dubrovniku

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Seebiz

Posle velikog buma u kupoprodaji kuća i stanova, zabeleženog pre nekoliko godina, dubrovačko tržište nekretnina poslednjih meseci gotovo da je potpuno zamrlo.

Glavni razlozi tome su kako ističu posrednici u prodaji nekretnina, ograničena ponuda i još uvek vrlo visoka cena kvadrata, koja Dubrovnik čini najskupljim gradom u Hrvatskoj.

- Retki kupci uglavnom su domaći, a najčešće su to mlade porodice koje, uz kreditna zaduženja i neretko pomoć roditelja, pokušavaju doći do svoga krova nad glavom - kaže direktor dubrovačke agencije "Spes" i predsednik Udruženja posrednika u prodaji nekretnina Dubrovačko-neretvanske županije Frano Bezić.

- Za razliku od nekih drugih gradova, poput Zagreba, gde su hiljade neprodatih stanova doprinele i nižim cenama, u Dubrovniku trenutno zbog skupih kvadrata kupuju samo oni kojima je stambeni prostor uistinu nužan, dok stranci ranije kupljene nekretnine uglavnom prodaju - ističe Bezić.

Kad je o inostranoj klijenteli reč, napominje Frano Bezić, njihovu odlasku s dubrovačkog tržišta doprineli su i hrvatski zakoni, koji su dosad stranim kupcima ograničavali način kupovine nekretnine ili, pak, njeno korišćenje.

- Mnogi stranci su odustali od vlasništva nad nekretninom u Dubrovniku i okolini jer su procenili da im se ne isplati da kuuju po vrlo visokoj ceni, a da je potom ne mogu je koristiti duže od 90 dana, te se radije odlučuju na boravak u hotelima ili u privatnom smeštaju - objašnjava Frano Bezić.

Dodaje da se dubrovački trgovci nekretninama ipak nadaju da će najavljena liberalizacija zakona, uz uobičajeno veću aktivnost tokom turističke sezone, dovesti do pomaka u oživljavanju dubrovačkog tržišta u sledećim mesecima.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana