Facebook u društvu giganata

Objavljeno: 18.05.2012


Vesti izvor: Kamatica

Facebook je danas plasirao svoje deonice na berzi. Suvlasnicima društvene mreže taj je potez doneo preko 16 milijardi dolara. Vrednost Facebooka, kako se očekuje, mogla bi da naraste na oko 100 milijardi dolara. 

Što navedene brojke konkretno znače, najbolje se može videti na sledećen poređenju. Facebook s procenjenih 100 milijardi dolara na berzi bi vredeo više nego najveća nemačke banka Deutsche Bank i sportski gigant Adidas - i to zajedno!

Facebook se danas, zajedno s Coca-Colom ili McDonaldsom, nalazi u društvu deset najpoznatijih brandova sveta. Izlazak na berzu "težak" je 16 milijardi američkih dolara. Internetski gigant Google je prilikom izlaska na berzu 2004. vlasnicima te firme doneo nešto manje od dve milijarde dolara.

Broker na Wall Streetu Louis Sulsenti ističe kako je investitorima poznat gigantski potencijal Facebooka s njegovih (navodno) preko 900 miliona korisnika širom sveta. Facebook je i bez berze svojim vlasnicima prošle godine doneo tri milijarde dolara prihoda, uglavnom prodajom reklama.

Facebook ne želi naplaćivati usluge

Analitičari ipak procenjuju da budućnost ovog portala zavisi od njegovog širenja na mobilne uređaje. Facebooku još uvek nedostaje uspešan poslovni koncept za plasman reklama na uređaje poput "pametnih telefona" ili Appleovog iPada. Scot Kessler, analitičar rejtinške agencije Standard&Poors upozorava kako je prosečan korisnik u mjesecu ožujku 2012. na internetu bio 100 minuta duže preko mobitela, nego preko klasičnog računala.

- Visoki postotak korištenja mobilnih uređaja smanjuje zaradu, jer su reklame aktivirane samo kad Facebook koristite putem kompjutora. Mora se pronaći način da i mobilni korisnici donose novac -
kaže Kessler.

 Brojni stručnjaci imaju ideje kako bi Facebook mogao ostvariti dugoročan uspjeh. Portal mora postati fleksibilniji. Na primjer kao multimedijalni portal koji će i dalje integrirati igrice, filmove i video-klipove, napominje Kessler i dodaje

- Menadžeri Facebooka vjerojatno ne žele ići u smjeru naplaćivanja usluga, odnosno pristupa određenim sadržajima, ali to je jedna od opcija. Iskreno, mislim da će u prvo vreme najviše pažnje biti poklonjeno proširenju posla s reklamama.

Bez Kine nema budućnosti

Investitore brine što se na Facebook još uvek ne može pristupiti iz Kine. S oko 500 miliona korisnika weba, ta je zemlja najveće tržište za internetske firme i svi smatraju da, dugoročno gledano, nema budućnosti bez osvajanja kineskog tržišta.

Jedan od faktora rizika može biti i sam Mark Zuckerberg. Ovaj tvrdoglavi bivši student drži 57 odsto dionica s pravom glasa i time će kod njega biti skoncentrirana moć kakvu nema nijedan vlasnik neke firme koja se nalazi na berzi.

- On kontroliše Facebook i možda će nametnuti odluke koje se neće svideti deoničarima. Poznato je da on u prvom planu ima korisnike i njihov broj, a ne kratkoročne finansijske uspehe - tvrdi Kessler. Poslednji takav primer je odluka Zuckerberga da za čak milijardu dolara kupi foto-program Instagram, što je naišlo na nerazumijevanje među investitorima.

Facebook je deonice plasirao po očekivanoj cijeni od 38 dolara po komadu. Zuckerberg je prodao 30 miliona svojih deonica i zaradio preko milijardu dolara. Najavio je kako će tim novcem podmiriti poreske dugove. Emisija Facebookovih deonica na parketu Nasdaqa (od danas njima će se moći i trgovati) spada u red najvećih berzanskih emisija u istoriji.

Facebook je stao uz bok GM-a (2010. je na berzi utržio 18,1 milion dolara) i Vise (19,7 milijardi 2008. godine). U svetu su veće bile samo emisije vrednosnih papira tri kineska finansijska koncerna. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana