Šta radi banka kada ostanete bez novca za kredit?

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24. sata

Ukoliko kasnite sa isplatom rate za kredit tri meseca banka će pokušati na nekoliko načina da nadoknadi taj iznos. Saznajte koji je to poslednji korak na koji se banke odlučuju. 

Onima koji su ostali bez posla i nemaju odakle da namire svoj dug banke najpre nude reprogram ili grejs period. 

Ako je situacija takva da ni reprogram ni grejs period neće mnogo pomoći, banke će pokušati da naplate dug iz štednje ako je klijent ima. Ako je nema, sledeći korak je žirant, pa menica u slučaju keš i potrošačkih kredita, odnosno osiguranje pa hipoteka ako je reč o stambenom zajmu. 

Zavisno od banke, prve opomene stižu posle mesec i po dana, a ubrzo zatim se dug prebacuje na žiranta ili se aktivira menica. Kod stambenih kredita već sa tri neuplaćene rate treba očekivati da će stići rešenje o aktiviranju hipoteke. Banke u Srbiji imaju sluha za građane u problemima, pre svega jer naplata duže traje ako se bave prodajom imovine.

Prodaja imovine stavljene pod hipoteku poslednji je korak na koji se banke odlučuju u slučaju da klijent preko tri meseca kasni sa uplatom kreditne rate.

- Logično je da banke izbegavaju prodaju jer je kod nas tržište nekretnina zamrlo. Ako procene da se klijent može vratiti u otplatu, ponudiće mu zamrzavanje isplate na neki rok ili restrukturiranje - navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“.

Čim klijent primeti da može da upadne u problem s uplatom, treba da se javi svom referentu u banci, poručuje Petar Grujić iz Folks banke.

-Važno je razdovojiti građane koji bi da se izvuku iz duga i one koji to zaista hoće da plate. Za njih će se uvek naći neki modalitet. Prinudna naplata sledi samo kad nema saradnje između klijenta i banke. Prodajom imovine banke nemaju dodatne prihode, već samo pokrivaju ono što su pozajmile. Ako je prihod od prodaje veći od potraživanja, banka će razliku vratiti klijentu - objašnjava Grujić za 24 sata. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana