Facebookov IPO umalo katastrofa veka

Objavljeno: 21.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni dnevnik

Na kraju prvog dana trgovanja Facebook je sa 104,2 milijarde dolara postao 23. najvrijednija kompanija u SAD-u .

Posle neverovatnog medijskog praćenja i najavljivanja "inicijalne ponude veka", pokazalo se da su jedino investitori imuni na marketinške priče i ne "lajkaju" projekte iza kojih ne stoji dobar povrat na investirano.

Nakon što je prošlog četvrtka kompanija Facebook objavila da je postavila cenu akcije na 38 dolara, očekivani raspon bio je 28 do 35 dolara, analitičari skeptici upitali su se hoće li se uistinu dogoditi "IPO veka" ili je osnivač Mark Zuckerberg ipak krenuo sa previsokom početnom cenom.
Na kraju prvoga dana trgovanja ispostavilo se da medijska buka ne utiče na one koji upravljaju fondovima koji su vredni stotine miliona dolara, tako da količina "lajkova" i slika kućnih ljubimaca ipak ima manju vrednost nego potencijalne mogućnosti zarade kompanije koja ima najveći broj korisnika na svetu. Facebook je, posle polusatnog kašnjenja početka trgovanja na Nasdaqu, prodao 421 milion akcija.

Početna cena akcija je bila 42 dolara tokom jutra, ali posle podne pritisak je bio toliko jak da je cena pala na 38,23 dolara, samo 23 centa iznad početne cene.

Da nije bilo nekoliko velikih investitora i Facebookovih partnera u IPO-u, javna ponuda pretvorila bi se u pravu katastrofu, ovako za sada pluta iznad vode.Uz opravdano pitanje hoće li partneri nastaviti da podržavaju akciju koju tržište očito ne ceni toliko kao Zuckerberg, nekoliko je razloga za očajno loš start Facebooka kao javne kompanije.

Pre svega, valja se zapitati zašto je donešena odluka o tako visokoj početnoj ceni. Činjenica je da se pre IPO-a akcija prodavala i po 44 dolara, ne valja se posetiti da je to zapravo bila razmena između akcionara kompanije, dakle trgovanja u užem smislu, unutar prilično zatvorenog skupa prodavača i kupaca.

Zgodno je da se prikupi 16 milijardi dolara uoči izlaska na berzu, međutim  Facebook neodoljivo podseća na General Motors koji je stupio na berzu sa 33 dolara po akciji, da bi se danas prodavao po 21 dolar.

Možda je ipak trebalo da ostane na 28 dolara po akciji te pustiti tržište da polako diže cenu, što bi onda imalo dobar psihološki uticaj na ulagače.
Nikome zapravo nije jasno kako Facebook namerava da zarađuje u budućnosti. Kako bi rekao Aswath Damodaran, profesor na Stern Business School.

- Izuzetno je opasno dovesti tržišnu kapitalizaciju na sto milijardi dolara, a kompanija još nije smislila kako će zarađivati novac – rekao je Aswath Damodaran.

Facebook nema razrađenu strategiju zarađivanja na korisnicima koji stranici pristupaju putem mobilnih uređaja, a to je otprilike isto kao da Shell ne zna kome će da prodaje naftu.Treći bitan razlog je što kompanije počinju da uviđju da im Facebook ne donosi ništa. Svi "lajkovi" i broj "prijatelja" ne donose nikakvu zaradu, priznaju zadrti ljubitelji društvenih mreža.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana