Srbija pred budžetskim kolapsom

Objavljeno: 22.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Iako su ekonomisti i privrednici koje smo kontaktirali, po stavovima ili čak formalno bliski različitim partijama, među njima postoji visok stepen saglasnosti o tome šta bi nova vlada morala da ima na listi prioriteta. Njih najviše brine "tanak" budžetski prihod s jedne i pritisak potrošnje sa druge strane, traže zbog toga reformu javnog sektora, smislenije subvencije i obuzdavanje sive ekonomije. 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Miljković kaže za Danas da bi najveći posao u budućoj vladi trebalo da ima ministar finansija. "Mi smo prethodnih meseci imali ozbiljan pad fiskalnih prihoda, a samo tokom marta i aprila država se zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu 637 miliona evra. To pokazuje da smo u ozbiljnim problemima", ističe Miljković. 

Buduća vlada zato mora da, smatra on, obezbedi funkcionisanje države do kraja godine, obezbedi novac za penzije i plate, jer nam je potrebno milijardu evra po kvartalu. Druga bitna stvar, ističe Miljković, jeste nastaviti prekinuti aranžman sa MMF-om, koji je prekinut zato što su pare morale da se troše na izbore.

Ekonomista Boško Mijatović kaže za Danas da je prioritet naredne vlade restruktuiranje javnog sektora u celini. "Srbija je pred budžetskim kolapsom i prema pouzdanim informacijama koje imam, država obustavlja plaćanje dobavljačima jer nema novca", ističe Mijatović. Ono što bi trebalo da se desi, ističe naš sagovornik, jeste da vlada uravnoteži budžet i to "bolnim i radikalnim reformama na rashodnoj strani". "Bojim se da će nova vlada podići PDV i da će na taj način pokušati da pomogne, a to neće biti dobro", napominje Mijatović.

Ekonomista Miroslav Zdravković ističe da bi osnovni prioritet trebalo da bude postojanje jasnog plana poreskih prihoda i javne potrošnje kako bi iz deficita od oko 130 milijardi dinara u ovoj godini u 2014. Srbija bila bez deficita.

- Osim toga, broj zaposlenih u javnoj upravi trebalo bi smanjiti za 3.000 do 4.000 do kraja mandata, zatim vezati fond isplaćenih penzija za fond zarada u privatnom sektoru, a ukoliko ne postoji saglasnost, zalediti penzije do trenutka dok se na smanji deficit BDP-a
- napominje Zdravković.

Prema rečima Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, buduća vlada moraće da se skoncentriše na kratkoročnu fiskalnu konsolidaciju.

- Potrebno je smanjiti budžetski deficit, odnosno sprečiti dalja zaduživanja. Neminovnost će biti i podizanje PDV- a treba iznaći način za dodatno povećanje budžetskih prihoda kroz recimo uvođenje poreza na imovinu. Potrebno je raditi i na podsticanju investicione likvidnosti kako bi se ohrabrio finansijski sektor - smatra Vlahović i dodaje da nova vlada treba da nastavi sa realizacijom javnih investicija i ubrzava proces ukupnih ekonomskih aktivnosti, a sve to bi trebalo da predstavlja početnu fazu u procesu sistemskih reformi javnog sektora.

Milan Knežević, predsednik Unije tekstilaca i vlasnik modne kuće Modus ističe da prioritet nove vlade mora da bude sveobuhvatna reforma poreskog i javnog sektora kao i smanjenje javne potrošnje.

- Isto tako potrebno je ukinuti neustavno diskreciono pravo kada je reč o subvencionisanju novih radnih mesta, ali i doneti zakon o zanatima. Vrlo je bitno i da se zauzda siva ekonomija, a bez toga u Srbiji nikako neće moći da dođe do boljitka - naglašava Knežević.

Miodrag Babić, vlasnik kompanije BNM Internešenal i bivši direktor Hemofarma, takođe naglašava da je jedan od prioriteta ujednačavanje kriterijuma za subvencionisanje novih radnih mesta.

- Dakle, tu ne bi smelo da se dešava da se investitori dele na domaće i strane. Država bi trebalo da pomogne svakog ko zaista ima nameru da otvori nova radna mesta. Pri tome bi trebalo voditi računa o socijalnoj komponenti a ne da država pomaže onima koji radnicima daju izuzetno niske plate. Tu zaista nema nikakve logike. Potrebno je odrediti i prioritete, koje su to privredne grane u Srbiji isplative za ulaganje na sve načine pomagati onim koji mogu da doprinesu razvoju naše ekonomije. Veoma je važno i da država poboljša naplatu poreza i da se spreči rad "na crno". Samo na taj način se mogu povećati budžetski prihodi -
zaključuje naš sagovornik.

Predsednik upravnog odbora holdinga Metalac Dragoljub Vukadinović, ističe da će nova vlada ekonomsku politiku morati da razvija istovremeno na više frontova.

- Definitivno je potrebna stabilizacija kursa i smanjenje inflacije na najmanju moguću meru. Investicija mora da bude znatno više, jer samo to može obezbediti nova radna mesta. Trebalo bi se na sve načine izboriti sa problemom nelikvidnosti ali i sporosti sudskog sistema što takođe predstavlja veliki problem za privredu. Potrebno je i da se ozbiljnije uđe u izgradnju infrastrukture, smanjenje državne uprave i na efikasniji način upravljati radom javnih preduzeća - smatra Vukadinović.

Prioriteti
- Među prioritetima trebalo bi da bude i plan za privatizaciju javnih preduzeća, reforma propisa koji određuju uslove poslovanja, rešavanje problema nelikvidnosti, kao i privlačenje investitora u devastirana područja Srbije udaljena od Koridora 10, čiji završetak je još jedna obaveza naredne vlade. Potrebno je zaokružiti podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji, izdvajanjem subvencija gotovim proizvodima a ne sirovinama -
kaže ekonomista Miodrag Zdravković i dodaje da bi jedan od važnih poslova buduće vlade trebalo da bude podrška nezaposlenim ženama i ženama na selu. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana