Srbija na grbači 310.000 radnika

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik, B92

Da stanje u privredi Srbije ne stoji baš sjajno dobro je poznato, a isto tako je poznato da je potrebno nešto brzo preduzeti da se napravi pomak nabolje. 

Mnogi privredni kapaciteti ne rade, građevinarstvo jedva preživljava, a najbolnije tačke su velika nezaposlenost i pad proizvodnje.

Činjenica je da je za sadašnju situaciju mnogo razloga, ali i da se već dugo, praktično, ništa ne menja na bolje, da je sve manje radnih mesta, te da se na već posrnulu privredu, sručila i ekonomska kriza koja je zahvatila ceo svet.

I dok se izlazak iz krize u najrazviejnijim zemljama nazire, u Srbiji izgleda da tek stiže najjači talas. Uz to, nekoliko poslednjih meseci u našoj zemlji proteklo je u predizbornoj kampanji, koja je, nakon drugog kruga predsedničkih izbora u nedelju završena.

Po rečima predsednika Saveza samostalnog sindikata Vojvodine Milorada Mijatovića, u realnoj privredi trenutno je zaposleno oko 310.000 ljudi, a devedesetih godina prošlog veka, u ovom sektoru privrede radilo je oko 1.200.000 ljudi. 

- To je, svakako, strašan pad broja zaposlenih i što je tragično i dalje se gube radna mesta u realnoj privredi - pre svega građevinrstvu i prehrambenoj industriji, pa prvi i osnovni zadatak nove vlade mora biti reindustrijalizacija -
kaže Mijatović. 

Po rečima predsednika Prviredne komore Vojvodine Ratka Filipovića, situacija u privredi od pre dvadesetak godina i danas je neuporediva.

Realni sektor je, ukazuje Filipović, devedestih godina prošlog veka potpuno propao, a obnova, koja je trebalo da usledi kroz privatizaciju, imala je malo dobrih rezultata, jer je bilo mnogo grešaka i propusta u privatizaciji realnog sektora, šansa za oporavak je bila izgubljena, a stanje je dodatno pogoršano zbog ekonomske krize.

 - Mi smo, kao država, izgubili veoma bitna tržišta u celom svetu, jer su naši proizvodi bili plasirani i u nekadašnji SSSR, u SAD, u celu Evropu, u oblasti građevinarstva naši radnici su bili veoma angažovani na Bliskom istoku, i toga više nema. Izgubljena tržišta sada je veoma teško je povratiti, pa smo svedeni na male domaće investicije, eventualno veće pojedinačnih investitora, ili direktne strane investicije - kaže Filipović. 

Stav PKV je, ističe Filipović, da su razvoj i obnova realnog sektora najvažniji, i da su ulaganja, pre svega, neophodna u oblasti poljoprivrede, metalne i prehrambene industrije, te građevinarstva. 

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je posao vlade da stvori ambijent u kojem će doći do oporavka privrede, ali pošto to nije uradila ni jedna vlada od 2000. godine, teško je dati odgovor da li će to učiniti ona koja tek treba da se formira.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana