Evro blizu `kote` 115, dinar u padu

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica,B92, Dnevnik, Tanjug

Dinar je danas oslabio za još 0,6 odsto ili 64 pare, iako je Narodna banka Srbije (NBS) prodala 20 miliona evra. Srednji kurs je 114,7419 dinara za evro. Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 898,5 miliona evra, računajući i današnju intervenciju, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je jedan evro vredeo 103,6922 dinara. Srpska valuta će sutra biti slabija prema zajedničkoj evropskoj valuti za 2,6 odsto na mesečnom nivou, a 15,7 odsto na godišnjem. 

S padom dinara pada i naš standard i to naročito onih građana koji su uzeli kredite indeksirane u stranoj valuti. Ne treba zanemariti ni eventualne inflatorne udare zbog klizanja domaće vlaute pa će tako i kupovna moć u Srbiji nastviti da pada.

"Braneći” vrednost domaće valute narodna banka Srbije nastavlja da troši devizne rezerve. Rezerve nam jesu na zavidnom nivou ali nisu bure bez dna. Tako su nam još ranije iz MMF preporučili da ove godine za tu nameno možemo da potrošimo najviše milijardu evra. Izgleda da ćemo do te granice stići već na polovini godine.

Zašto nam se sve ovo sa domaćom valutom dešava? Zato što je na međubankarskom tržištu potražnja za devizama značajno veća od ponude. Bankari sve više novca drže u evrima a manje u domaćoj valuti da bi se zaaštitili od rizika. Izvozni rezultati su nam slabi pa deviza koje bi ušle u zemlju i pomogle dinaru da se stabilizuje jednostavno nema.

Što se tiče stranih investicija tu su očekivanja slaba, stagnira i priliv stranih kredita. O tome koliko smo kao tržište primamljivi govori i podatak da je Kampina baš ovih dana odustala od kupovine Imleka, što je bila već gotova stvar.

Čak imamo i odliv kapitala iz Srbije. Najviše ide na otplatu udela od 20 odsto za Telekom Srbije koji je država otkupila od grčke kopanije OTE. Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra. 

Kada nam u eknomiji slabo ide okrećemo se politici. Može li buduća Vlada nešto da pomogne? Tu neki vidi svetlo na kraju tunela. Većina stručnjaka smatra da će do smirivanja kursa doći kada se napravi aranžman sa Međunarodnim monetranim fondom. To će naravno biti novi veliki trošak za Srbiju, jer ćemo taj novac morati da vraćamo narednih godina. Ali, to će nam obezbediti bar kratkotrajni predah od pada dinara. A to nam je baš potrebno.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana