Hrvati se boje stranih radnika

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni dnevnik

Nakon što je Hrvatska rekla "da" Evropskoj Uniji, građani te zemlje očekuju nova radna mesta, više investicija, kao i mogućnost za rad u inostranstvu.

Nešto manje od polovine anketiranih (43 odsto) smatra da će članstvo u Evropskoj uniji podstaknuti doseljavanje strane radne snage.

Iako članstvo u EU donosi nove mogućnosti za hrvatske radnike, 35 odsto ispitanika posao će probati da prvo pronađe u zemlji, a u inostranstvo će ići samo ukoliko bude potrebno.

Iako većina ispitanika veruje da je hrvatska radna snaga konkurentna na evropskom tržištu, najviše ih je mišljenja da naš obrazovni sistem ne daje dovoljno znanja za izazove i potrebe evropskog tržišta rada. Četvrtina ispitanika smatra da hrvatski radnici nisu konkurentni.

Na pitanje hoće li se ulaskom u Evropsku uniju poboljšati uslovi rada u Hrvatskoj (zaštita na radu, broj i plaćanje prekovremenih sati), više od trećine ispitanika odgovara 'da', dok je 32% mišljenja da ulazak na to neće uticati.

Petina ispitanika smatra da će ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju radni uslovi biti gori.

Bitni faktor za svakog zaposlog su primanja. Najviše ispitanika smatra da ulazak u EU neće uticati na plate.

Konkurencije stranih radnika boji se polovina ispitanika, a strane konkurencije najviše se boje žene i zaposleni sa srednjom stručnom spremom.

Više od polovine ispitanika podržava zabranu zapošljavanja radnika iz zemalja koje će uvesti zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika. Za zabranu zapošljavanja radnika iz zemalja izvan EU je 32 odsto ispitanika, dok je 24 procenta za zabranu zapošljavanja radnika iz svih zemalja Evropske unije. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana