Istočna Azija ranjiva na krizu u evrozoni

Objavljeno: 23.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Poslovni

Ozbiljan poremećaj u evrozoni mogao bi da naškodi rastu i priguši potražnju za izvozom iz istočne Azije, tumače u Svetskoj banci. Istočnoazijske zemlje moraju da povećaju domaću potražnju kako bi uravnotežile svoju ekonomij i održale rast, predlažu. Dodatna je pretnja regiji i neočekivano snažno usporavanje kineskog ekonomskog rasta.

- Usporavanje u Kini - na koju otpada 80 odsto bruto domaćeg proizvoda zemalja u razvoju u istočnoj Aziji – pritišće rast u većem delu regije jer je Kina sve važnija izvozna destinacija i izvor inostranih ulaganja - stoji u najnovijem izveštaju Svetske banke o regiji istočne Azije.

Konkretno će usporavanje kineskih ulaganja prvenstveno naštetiti potražnji za robama i za kapitalnim dobrima i posebno nepovoljno uticati na izvoznike prirodnih resursa koji su jako zavisni o kineskoj potražnji.

Svetska banka očekuje da će rast u istočnoazijskim zemljama usporiti u tekućoj godini na 7,6 odsto, sa prošlogodišnjih 8,2 odsto.

- Prognoze za istočnu Aziju, kao i za druge regije u razvoju, snižene su zbog tvrdokorno slabog oporavka u SAD-u i, posebno, nesigurnosti u Evropi - tumače u banci.

Kineska ekonimija trebalo bi po prognozama SB-a da poraste u ovoj godini za 8,2 odsto, u odnosu na 9,2 odsto u 2011. i 10,4 odsto u 2010. U banci takođe upozoravaju da bi rast u regiji mogao biti još slabiji ako se pogoršaju prilike u svetskoj ekonomiji.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana