Bolje biti činovnik nego biznismen

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, 24sata.rs

Većina mladih u Srbiji pre bi se odlučili za rad u državnoj službi i platu od 20.000 dinara nego što bi se upustili u preduzetništvo. Ovo su pokazali rezultati istraživanja Građanskih inicijativa koje je sprovedeno u 16 gradova sa oko 1.200 mladih ljudi između 15 i 30 godina. 

Ipak, primeri uspešnih mladih preduzetnika pokazuju da i dalje ima onih koji sa entuzijazmom kroje svoju budućnost. Petar Bugarski je osnivač kompanije „Fud&Soul”, koja se bavi gajenjem i distribucijom začinskog bilja i salata i projektovanjem objekata za plasteničku proizvodnju.

- Niko ne zna u čemu je dobar dok to ne pokuša. Neće svako uspeti, ali kako je danas teško pronaći posao, moramo da se potrudimo da ga stvorimo. Potrebno je odricanje, ali ako uspete da se nametnete tržištu, uspeli ste - priča Bugarski. 

Najviše potencijalnih preduzetnika ima u Beogradu (53 odsto), a najmanje u Vojvodini, gde čak 76 odsto ne želi da pokreće privatan biznis.

Mladi smatraju da preduzetnici ne zarađuju dovoljno u odnosu na uloženi rad, vreme i rizik koji preuzimaju. Skoro polovina mladih smatra da je preduzetnička zarada mala i tek trećina mladih bi napustila siguran, a lošije plaćen posao kada bi im se ukazala prilika da započnu sopstveni biznis.

Žene u znatno većem procentu prednost daju sigurnom zaposlenju. Ipak, mnogi veruju da je ambijent za preduzetništvo negativan. Da su mladi nedovoljno informisani o ceni pokretanja biznisa, pokazuje i podatak da 74 odsto njih misli da je otvaranje firme skupo i komplikovano, objašnjavaju u “Građanskim inicijativama“. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana