Dinaru niko ne veruje, a evre prodaje ko mora

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Dinar se opet našao na istorijskom minimumu, a to je danas bilo 114,74 dinara za evro. Na kursnim listama poslovnih banaka prodajni kurs je već prešao 117 dinara. 
 
Svi akteri na našoj finansijskoj sceni znaju tačno šta će svaki dan da rade. Bilo da su u pitanju građani ili privrednici i banke, čim im se na računima ili rukama nađe nešto dinara krenu da to menjaju za evro. Privrednici to rade na međubankarskom tržištu pa Narodna banka Srbije interveniše svakog dana kako bi sprečila prekomerne oscilacije kursa. Što se tiče građana, njih put vodi u menjačnice gde je kurs najpovoljniji

- Naše stranke najčeše kupuju od 200 do 500 evra. Prodaje se onoliko koliko se mora da se preživi i plate računi. To su skromnije sume do desetak evra pa naviše. Svi očekuju da će dinar nastaviti da pada i zato se u domaću valutu ne pretvara nijedan evro više nego što je potrebno - objašnjava Bora Brujić iz Udruženja menjača Srbije.

Ono što i privrednike i korporativne klijente zanima je kada će pad dinara stati? Pre formiranja nove Vlade Srbije neće, a posle - ko zna. Jer, u ovom trenutku troškovi su nam mnogo veći od prihoda. Izbori su Srbiju koštali nekoliko stotina miliona. To nije jedini trošak koji imamo ovog meseca. Poslednjeg dana maja počeće isplata stare devizne štednje, a to je novi izdatak od oko 200 miliona evra. Sve su to pritisci kojima dinar teško odoleva. Od velike pomoći domaćoj valuti bi mogao da bude rast proizvodnje i izvoza. Međutim, proizvodnja je ove godine u prvom kvartalu pala šest odsto, a izvoz oko devet odsto.

Poznato je da bi Narodna banka Srbije mogla da ublaži pad dinara povećanjem referentne kamatene stope. Međutim, NBS je odlučila da ga zadrži na nivou od 9,5 odsto. Odluka je doneta 10. danasmaja, kada je dinar uveliko padao.

O efektima koje bi veća stopa donela prvi čovek „Oportjuniti banke„ Vladimir Vukotić kaže:

- To bi donelo više kamate na dinarske kredite i povećalo troškove repo operacija Narodne banke. Smatram da u ovom trenutku NB radi ono što može. Treba sačekati formiranje Vlade Srbije i videti koji će biti prvi potezi koje će oni povući pa onda u skladu sa tim delovati. Mislim da će početak rada budućeg kabineta delovati psihološki na dinar, da ako se ne zaustavi, bar malo uspori pad.

Što se tiče direktnih stranih investicija koje bi itekako mogle da pomognu dinaru, nismo bez šansi ali ne trba puno ni očekivati. Unikredit bankarska grupa nedavno je uradila analizu korporativnog kreditiranja u zemljama Centralne i Istočne Evrope koji se odnosi i na mogućnosti investiranja.

-Industrijski rast u ovim zemljama je bio neznatno negativan zbog slabije tražnje. Poslovno okruženje se u proteklih par godina popravilo -
kaže Đani Franko Papa iz Unikredit banke .

- Ali zakonodavni, pravosudni sistemi i poreska politika i politički faktori su i dalje prepreka poslovanju. Zemlje ovog regiona se doživele promene nakon krize. Nivo direktnih stranih investicija se samo neznatno oporavio ali je prilično ispod nivoa od pre krize. Sastav kapitala koji se ovde plasira je na kratak rok. Ulaganja na srednje i duge staze nema ili su znatno manja nego pre krize .

Srbija deli sudbinu rigona, pa investicioni bum ne možemo očekivati. Izvesno je da više ne smemo nastaviti da se zadužujemo. Novi pravac u fiskalnoj i monetranoj plitici je neophodan. Taj kurs mora da odredi nova vlada. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana