Zajam za prozore i vrata do 800.000 dinara

Objavljeno: 24.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Svi građani koji čekaju subvencionisane kredite države za zamenu prozora, vrata i ostalih delova kojima se poboljšava energetska efikasnost stanova i kuća, zahteve odmah mogu da podensu u Inteza banci, a, kako tvrde u Ministarstvu za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje, za koji dan u još desetak s kojima još nije potpisan ugovor. 
 
Prva je startovala Inteza banka, koja prima zahteve građana za subvencionisane kredite uz priloženu profakturu, na bazi koje se određuje visina dozvoljenog kredita koji može da bude u dinarima ili evrima. Preporučuje se pozajmica do 800.000 dinara bez učešća, depozita i žiranata, s kamatnom stopom od šest odsto godišnje na pet godina, uz plaćanje naknade za obračun kredita u iznosu od 0,5 odsto na odobreni iznos.

Odobravaju se i krediti u evrima i to na 10 godina, maksimalno do 8.000 evra. Međutim, resorno Ministarstvo je predvidelo i veću sumu, do 15.000 evra s maksimalnim rokom otplate od 120 meseci, pa građani koji imaju potrebu i mogućnost varćanja većeg kredita treba da sačekaju i druge banke. Kada su pozvane na saradnju, razgovaralo se o dinarskim kreditima od 20.000 do 1,5 milion, koji bi se davali na pet godina i o zajmovima indeksiranim u evrima od 1.000 do 15.000 evra, koji bi se vraćali maksimalno 10 godina. Nezvanično se može čuti da banke nešto i nemaju novca, da imaju poteškoća s likvidnošću, pa teže odobravaju kredite. Inače zašto bi trebalo tako dugo vremena da se potpiše ugovor o subvencionisanim kreditima, o kome se već dugo priča. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je u saradnji s Republičkim fondom za zaštitu životne sredine izdvojilo 300 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti u stanovima i kućama, pored milijarde za objekte javne namene. S tim parama država će subvencionisati kamate na kredite koje će odobravati izabrane poslovne banke, kojima će građani, korisnici kredita, dostavljati zahteve s dokumentacijom za odobravanje zajmova.

Krediti će biti namenjeni za nabavku i ugradnju spoljašnje stolarije, energetski efikasnih peći, kotlova ili podstanica, odnosno revitalizaciju postojećih sistema za registraciju potrošnje toplotne energije (pumpe s promenljivim protokom, termostatski ventili, regulatori protoka...), zatim za kupovinu novih toplotnih pumpi, solarne kolektore i slično. Klijenti novac neće dobiti na ruke, već će se uplaćivati isporučiocima i monterima stolarije i drugih sistema za uštedu energije.

Rata za stan blizu 6.000 dinara

Visinu kredita određuje vrednost stolarije i druge opreme koju korisnik namerava da ugradi u stambeni objekat, kao i od njegove platežne sposobnosti. U Inteza banci su izračunali da za kredit od 800.000 dinara, mesečna rata iznosi 15.407 dinara, a za 300.000 dinara, koliko novca je dovoljno za ulazna vrata i sve prozore stana - 5.778 dinara. Za kredit od 500.000 dinara, na primer, korisnik bi morao svakog meseca da plaća 9.630 dinara. To sve pod uslovom da klijennti novom opremom uštede najmanje 15 odsto energije.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana