Evropi nije potreban evro

Objavljeno: 25.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Nova knjiga - novi skandal. Nakon što je u predhodnoj knjizi objavio sporne teze o integraciji stranaca, Thilo Sarrazin se u novoj knjizi „Evropi nije potreban evro“ obračunava sa evrom. Govori i o nacističkoj prošlosti.

Autor i njegova izdavačka kuća nisu mogli da izaberu bolji trenutak za objavljivanje nove knjige. 13 godina stara zajednička valuta evro nalazi se u krizi i sve veći broj Nemaca spreman je prihvatiti kritiku evra. Znači, Sarrazinu je sigurno odobravanje redovitih gostiju po gostionicama i ostalim sastajalištima "običnih ljudi".

Za razliku od teza o muslimanima koji nisu spremni da integrišu u nemačko društvo, o mladim devojkama sa maramama, o određenim genima itd., Sarrazin sad piše o stvarima o kojima i te kako ima pojma. Ovaj ekonomista koji je nakon spornih teza o imigracijskoj politici napustio položaj člana uprave u nemačkoj centralnoj banci (Bundesbanci), radio je svojevremeno i u MMF-u i u nemačkom saveznom ministarstvu finansija gde je i pripremao Evropsku monetarnu uniju.

Sarrazin: evro razbija EU

U knjizi „Evropi nije potreban evro - kako su nas političke želje odvele u krizu“, 67-godišnji bivši bankar i političar obračunava se s Monetarnom unijom. U diskusiji na nemačkoj televiziji on je izjavio:

- Sve što imamo: mir, slobodu, blagostanje, privredni rast, trgovinsku integraciju - sve je to pre uvođenja evra dobro funkcioniralo. Otkako imamo zajedničku valutu, zona evra se relativno dezintegrirala, naši odnosi su bolji sa onima izvan zone evra, ne samo zato što tamo imamo naša izvozna tržišta, već i zato što ostale zemlje, Francuska, Španija, Italija sa zajedničkom valutom gore izlaze na kraj od nas i zato njihov uvoz kod nas gubi na konkurentnosti…

Svi bitni elementi ekonomske i evropske integracije nezavisni su od zajedničke valute, kaže Sarrazin. Kao primere navodi Švedsku, Švajcarsku pa čak i Englesku.

- Nemačka nije imala nikakve koristi od evra, što ne znači da je on za nju bio štetan, ali je za ostale zemlje doneo je rizike i negativne strane i to izaziva nezadovoljstvo i nemir u Europi.

Sarrazin time pobija tezu Angele Merkel koja je izjavila:

- Ako propadne evro, propasće i Evropa.

Prema njegovoj oceni, Evropa je uspešna ako vlada mir, ako u evropskim zemljama demokracija ostaje stabilna i ako se dalje učvršćuje, ako ljudi vlastitom snagom mogu da  poboljšaju uslove života, ako imaju posao i mogu da žive od plodova svoga rada.

U knjizi na 464 stranice on se osvrće i na nacističku prošlost Nemačke. Dilema Nemačke je da je ona zarobljenik krivice posleratnog vremena. Bez moralnog tereta nacističkog doba, šezdesetogodišnje oduševljenje za Evropu ne može da se objasni, kaže Sarrazin. Prema njegovoj oceni, to oduševljenje može da se objasni samo činjenicom da Nemci veruju da se krivica za holokaust i Drugi svetski rat može iskupiti samo ako se sve, svi nemački interesi, pa čak i novac, stave u evropske ruke. I zato je on protivnik, na primer, uvođenja evropskih obveznica:

- Ja se tome protivim. Da mi još preuzimamo dugove ostalih zemalja, s time se nikako ne slažem – rekao je.

Grčka mora sama da pronađe svoj put

Problem Grčke je, po njegovom mišljenju, egoizam i korupcija praktično cele njene političke klase.

- Mi spolja tu ništa ne možemo da promenimo, ako elite u Grčkoj to ne žele - kaže Sarrazin. Evropa mora da prestane da šalje novac Grčkoj, ona mora da pusti Grke da sami nađu svoj put, kaže Thilo Sarrazin u svojoj knjizi na koju su reakcije već brojne i burne.


 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana