Proveravaju se odobreni krediti u Agrobanci

Objavljeno: 28.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Za mesec dana biće poznata sudbina stare Agrobanke, kojoj je oduzeta dozvola.

Narodna banka Srbije i država kao većinski vlasnik čekali su da Agrobanka napravi gubitak od oko 290 miliona evra, pa tek onda da reaguju i da saopšte javnosti da ovoj banci nema spasa. Na svu sreću depoziti i štednja građana ostali su netaknuti i prebačeni su u novu banku. Staroj Agrobanci ostao je teret nenaplativih kredita. A, za manje od mesec dana, dok se u detalje pročešljaju odobreni zajmovi i ostali plasmani, znaće se da li će otići u stečaj, likvidaciju, ili će se pronaći neko treće rešenje.

Rukovodstvo Nove Agrobanke već je podelilo imovinu. Deo filijala ostao je staroj, a drugi upisan na novu banku.
Trenutno su u gubitku pre svega država, odnosno poreski obveznici, jer je morala da za formiranje nove banke izdvoji 90 miliona evra iz gotovo prazne kase. Ona se zadužila emitovanjem obveznica od gotovo 85 miliona evra.

Jedan od članova Upravnog odbora stare Agrobanke nam je rekao da je ova banka u svojim bilansima bila opterećena i potraživanjima iz prošlosti. Agrobanka je osamdesetih godina prošlog veka bila tehnički servis za međunarodni kredit koji je koristila Beogradska banka. Kada je Beobanka otišla u stečaj, njene obaveze po pomenutom kreditu prenesene su na Agrobanku. Takođe, i mnogi krediti koji su dati preduzećima, kao što je na primer i onaj "Srbijanki" Valjevo, ne mogu da se naplate. Zbog tih zajmova, koji se smatraju rizičnima, NBS je tražila 100 odsto rezervacije, što povećava ukupan dug Agrobanke.

Po svoj prilici, Agrobanka je odobravala kredite bez odgovarajućeg obezbeđenja, ali ne zna se kako je uspevala da radi - sa dobitkom, a njene akcije su se kotirale i na Berzi. Gubitkom dozvole za rad Agrobanke akcionari će najverovatnije ostati bez svojih uloga. Država bi, kažu brokeri, u situaciji kada joj je inače veliki deficit u budžetu, trebalo da prodaje kapital koji ima u bankama, a ne da ga popunjava.

Zbog gubitka u bankama s državnim kapitalom Ministarstvo finansija formiralo je radnu grupu za sanaciju bankarskog sistema. Nekoliko banaka s državnim kapitalom pravilo je godinama velike gubitke koje moraju da namire poreski obveznici. Tako je već pomogla Privrednoj banci Beograd sa 16 miliona evra, kupivši obveznice koje je ova banka emitovala. Takođe, potrebno je da pomogne i Razvojnoj banci Vojvodine, čiji je minus u kapitalu oko 40 miliona evra. Za Komercijalnu banku da bi zadržala dosadašnji većinski udeo država je odvojila 100 miliona evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana