Fiskalni savet: PDV mora na 22%, plate moraju da se zamrznu

Objavljeno: 31.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Ako se PDV  odmah ne poveća sa 18 na 22 odsto i ne zamrznu penzije i plate u javnom sektoru, Srbiju očekuje crni scenario: eksplozija inflacije, nekontrolisan skok evra, smanjenje penzija i zarada i masovna otpuštanja.

Ovo proizlazi iz analize i predloga mera koje je sačinio Fiskalni savet za novu vladu Srbije, kako bi država izbegla krizu javnog duga. Predložene mere tek bi od 2017. godine rezultirale padom javnog duga ispod 45 odsto BDP koliko iznosi trenutno zacrtana granica. A mi smo je veoma lako prešli, pa nam, do kraja godine, treba novih 2,5 milijardi evra zaduženja, samo da bismo mogli da finansiramo rupu u budžetu i otplatu onoga što već dugujemo.

Država je od početka godine ubrzano trošila, pa je samo za prva tri meseca stvorila za 30 milijardi dinara veći manjak nego što je planirano. Manjak je, za četiri meseca dostigao 80 milijardi dinara. Fiskalni savet procenjuje da će deficit budžeta, ako se ništa ne preduzme, do kraja godine narasti na oko 210 milijardi dinara, naspram planirane 152 milijarde.

- Tri osnovne mere koje Fiskalni savet predlaže kako bi se kratkoročno smanjio deficit su: poreska reforma, zamrzavanje penzija i zarada u javnom sektoru tokom ove i 2013. godine, kao i uspostavljanje održivog sistema fiskalne decentralizacije - ističe Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta.

- Neophodno je da se u ovoj i idućoj godini uštedi oko milijardu evra i još dodatnih 1,1 do 1,2 milijarde evra u periodu od 2014. do 2016. godine.

Poreska reforma podrazumeva povećanje obe stope PDV: sa osam na 10 i sa 18 na 22 dosto. Oko petina proizvoda, koji se sada oporezuju po nižoj stopi, prešla bi u višu „kategoriju“, a predlaže se i povećanje akciza na cigarete i alkoholna pića.

Na javnoj prezentaciji mera Fiskalnog saveta u sredu, postavljeno je i pitanje rešavanja velikog problema nezaposlenosti. Nikola Altiparmakov, član Saveta, ukazao je na meru koja bi podsticala razvoj zaposlenosti.

- Reč je o smanjivanju poreskog opterećenja rada, u okviru poreskih reformi.  Tko bi sa 65 dinara na isplaćenih 100 dinara, koliko sada poslodavci daju državi, opterećenje od Nove godine palo na 54 dinara - ističe Altiparmakov. 

Članovi Saveta ističu da bi se ovim kratkoročnim merama zaustavio rast javnog duga već u 2013. i tako izbegla kriza u ovoj godini. Međutim, za trajno ozdravljenje javnih finansija, neophodne su i srednjoročne mere. Inače ćemo, tvrdi Petrović, do kraja godine dostići deficit od 6,2 odsto BDP, umesto planiranih 4,25.

Cilj je da u 2016. godini Srbija ima uravnotežen budžet, što znači da deficit bude nula odsto BDP. 
 

Kurs kao temperatura

Glavni razlog za neprekidno slabljenje dinara prema evru su neodržive javne finansije Srbije. - Kurs je samo visoka temperatura iza koje stoji ozbiljno oboljenje, a to su neodržive javne finansije - ističe Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. - NBS ne može u takvoj situaciji mnogo da učini, osim onoga što i sada radi, a to je intervencija na deviznom tržištu i pritisak na što bržu fiskalnu konsolidaciju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana