Hrvatska u ekonomskom haosu

Objavljeno: 01.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Stručnjaci Svetske banke šokirani su podacima da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala za 9,4 odsto. 

To niko nije očekivao i stav Svetske banke je da je Hrvatska u dubokoj recesiji, mnogo težoj nego što su i najveći pesimisti predviđali. 

Pad BDP-a u prvom ovogodišnjem tromesečju biće dva odsto, a negativni trendovi će se nastaviti.

Niko od investitora ne dolazi u Hrvatsku, pre svega zbog visokih troškova i stalnih promena zakona. Ono malo investitora koji su i zainteresovani najčešće budu odbijeni iz raznih razloga.

Masovno propadaju i privatne firme, a gotovo 80.000 radnika koji rade ne primaju plate. Niko nije zainteresovan ni za povoljne kredite koji se sada nude, s kamatom od jedan do pet odsto, jer su uslovi za poslovanje takvi da se jednostavno ne mogu vraćati. Nova vlada tera državna preduzeća da investiraju, ali ni ona u ovakvim uslovima to ne žele.

Kao jedno od najvećih dostignuća, vlada stalno ističe besplatni rad za mlade, školovane ljude koji dobijaju 200 evra mesečno. To im najčešće nije dovoljno ni za prevoz i topli obrok, pa većina sama finansira svoj rad!

Iako nova hrvatska vlast ima predznak socijaldemokrata, opšte je uverenje u Hrvatskoj da sa socijaldemokratijom nema nikakve veze. Novi je cilj vlade Zorana Milanovića još više ukinuti radnička prava, pre svega ona koja proizilaze iz Zakona o radu i kroz kolektivne ugovore, kako bi rad bio još jeftiniji. Zato se sada predlaže ukidanje plaćanja svih dodataka osim plate, što će mnoge dovesti u još težu situaciju.

Najveći profiteri sadašnjeg neizdrživog stanja u Hrvatskoj su inostrane banke, koje se bogate, ali ničim ne daju doprinos da se prevlada ekonomska kriza. Većina Hrvata je zadužena do grla, a već sada mnogi nemaju novca za vraćanje kredita. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana