Keš zajmovi prebegli u dinare

Objavljeno: 01.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Pad vrednosti dinara i mere Narodne banke Srbije kojima su dinarski krediti oslobođeni učešća, a valutni time opterećeni, postepeno menjaju ovdašnju sliku kredita. Međutim, činjenica je da su krediti kod nas dominantno vezani za stranu valutu delom zato što se privreda većinski na taj način zadužuje, a i zato što su stambeni krediti koji „vuku” najviše para kod kredita ukupno odobrenih stanovništvu u stranoj valuti.

Prema podacima NBS s kraja prošle godine čak je 70 odsto ukupnih kredita u stranoj valuti, a 30 odsto je u dinarima. Oko 60 odsto kredita su s rokom dospeća dužim od godinu dana, a na rok preko pet godina odobreno je 28 odsto kredita. Kod privrede dinarski plasmani učestvuju sa 27,5 odsto, a 72,5 odsto su u stranoj valuti.

U banci Inteza kažu da na nivou bankarskog sektora i dalje preovlađuju krediti sa valutnom klauzulom, jer su izvori finansiranja, pre svega, depoziti građana i privrede, dominantno devizni. Međutim, u poslednjoj godini dana raste udeo dinarskih kredita u ukupnim plasmanima odobrenim stanovništvu.

Posmatrano na nivou ukupnih kredita građanima, procenat dinarskih potrošačkih, gotovinskih, stambenih i auto-zajmova koji su trenutno u otplati iznosi 21,5 odsto. Gotovinski krediti su dominantno dinarskog predznaka sa 75,5 odsto, dok je kod potrošačkih kredita ovaj procenat 33,3 odsto. Kada je reč o auto-kreditima, građani su pokazivali relativno nizak stepen interesovanja za dinarske pozajmice, te njihovo učešće iznosi oko sedam odsto.

S obzirom na problem kratkoročnog održanja likvidnosti koji je već nekoliko godina izražen u privredi, dominantno učešće u strukturi finansiranja korporativnih subjekata u ovoj banci imaju kratkoročni krediti za finansiranje tekuće likvidnosti i obrtnih sredstava sa preko 60 odsto.

– Od početka 2012. godine značajnije je učešće dinarskih kredita u ukupnim kreditima plasiranim privredi, što je u skladu sa aktuelnom situacijom u bankarskom sektoru, tako da je veći deo plasmana realizovan u dinarima bez ugovorene valutne klauzule – navode u Intezi.

Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijet ženeral banke, kaže da u poslednjih nekoliko meseci gotovo celokupan plasman gotovinskih, potrošačkih i kredita za refinansiranje čine dinarski krediti, bez valutne klauzule, jer je to za klijenta način da se zaštiti od valutnog rizika, ali i zato što kod dinarskih pozajmica nije potrebno obezbediti depozit ili učešće. Kod auto-kredita je interesovanje za dinarske kredite i kredite indeksirane u evrima približno jednako, dok kod stambenih u ovom trenutku nema tražnje za zajmovima u domaćoj valuti.

Petar Jovanović, član Izvršnog odbora Rajfajzen banke, kaže da kod gotovinskih kredita najveći deo zauzimaju krediti u dinarima, koji čine 80 odsto od ukupno odobrenih kredita, a u slučaju gotovinskih kredita odobrenih u toku 2012. godine procenat dinarskih kredita prelazi 99 odsto. Kad je reč o potrošačkim kreditima, oko 70 odsto čine krediti u dinarima. Stambeni krediti isključivo se odobravaju sa valutnom klauzulom.

S obzirom na česte fluktuacije kursa primećena je veća zainteresovanost klijenata za dinarske kredite bez valutne klauzule, kod kojih ne postoji devizni rizik, jer su mesečne obaveze klijenata izražene u dinarima, navode u Komercijalnoj banci.

Kod gotovinskih kredita interesovanje građana za one sa deviznom klauzulom i dalje postoji, ali znatno manje u odnosu na isti period prethodne godine, a razlog tome u najvećoj meri predstavlja obavezan devizni depozit. Građani se češće odlučuju za dinarske kredite bez devizne klauzule koji se odobravaju bez obaveznog učešća i depozita. Trenutno su manje aktuelni, ali su i dalje zastupljeni, potrošački krediti, kao i krediti za kupovinu motornih vozila koji se odobravaju u jednakoj srazmeri bilo da su sa deviznom klauzulom ili bez nje – navode u Komercijalnoj banci.

U Folksbanci čak 85 odsto od ukupnog broja auto-kredita, gotovinskih kredita i potrošačkih kredita plasirano je u dinarima, a krediti iz internog programa za energetsku efikasnost 90 odsto od ukupnog broja odobreni su u dinarima. Ova banka nije imala nijedan zahtev za dinarski stambeni kredit.

U toku poslednje tri godine Unikredit banka ima konstantan rast podnetih zahteva za kredite u domaćoj valuti. U skladu sa tim je i stalni rast učešća kredita u domaćoj valuti u ukupnom kreditnom portfoliju gotovinskih i potrošačkih kredita. U slučaju potrošačkih i gotovinskih kredita odnos je 95 prema pet u korist kredita u dinarima.

U Alfa banci navode da po pojedinačnim vrstama kredita u skoro svim kategorijama, sem kod stambenih kredita, preovlađuju dinarski plasmani, što je rezultat regulatornih promena koje su stupile na snagu u leto 2011. godine. Međutim, na nivou ukupnih plasmana stanovništvu više je kredita u stranoj valuti, s obzirom na to da stambeni krediti koji su u potpunosti u stranoj valuti čine preko 50 odsto ukupnih plasmana stanovništvu.

U Hipo Alpe Adrija banci navode da je tražnja za dinarskim kreditima znatno veća od tražnje za kreditima indeksiranim u evrima, izuzev kod stambenih kredita. Od početka godine plasirano je više od hiljadu gotovinskih kredita u dinarima, a samo nešto više od 10 u evrima. Interesovanje za auto-kredite, potrošačke i ostale vrste kredita takođe je veće u dinarima.

U Erste banci već nekoliko godina gotovinski krediti se gotovo isključivo traže u dinarima, kao i za refinansiranje. Stambeni su dominantni u evrima. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana