Tadićeva vlada želi PDV od 20% i manji poreza na plate

Objavljeno: 04.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nova vlada koju bi trebalo da formiraju Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije i koalicija Preokret, a možda i Ujedinjeni regioni, planira da zbog ekonomske krize podigne PDV na 20 odsto, a ne 22 odsto, kako je predložio Fiskalni savet. Istovremeno, kako građani ne bi trpeli ogromne namete, u planu je smanjenje poreza na plate, saznaje Blic iz izvora bliskom pregovaračima iz DS i SPS-a. 

 Predstavnici stranaka koje će činiti novu koaliciju, kaže naš sagovornik, nameravaju da se odlučno bore protiv bankarskog, poljoprivrednog i farmaceutskog lobija. Oni smatraju da bi se, ukoliko se ne dozvoli ostvarivanje ogromnih zarada u ovim oblastima, kao što je do sada bio slučaj, mogle napraviti znatne uštede. 

- Zasad je gotovo izvesno da će vladu činiti 15 resora, kao i da će Boris Tadić kao premijer preuzeti i spoljne poslove. Kada su u pitanju ostali kadrovi, nije ideja da se izbaci bilo ko od dosadašnjih ministara, ali se postavlja pitanje šta bi značio ulazak URS i Mlađana Dinkića u sastav vlade - objašnjava naš izvor.

Kako „Blic” saznaje, u pregovorima između DS i SPS nema nedoumica po pitanju kadrovskih rešenja u sektorima koje će oni držati, nego se nedoumice odnose na prioritete nove vlade. DS, naime, smatra da će zbog ozbiljne ekonomske krize u zemlji morati da se dogovori sa budućim koalicionim partnerima oko mera koje bi mogle da budu preduzete, poput zamrzavanja plata i penzija, ali i otpuštanja radnika u javnom sektoru. SPS, kaže naš izvor, nije za mere štednje, već za povećanu potrošnju, što je i plan nekih evropskih zemalja. 

 Kada je reč o kadrovskim rešenjima, naš sagovornik otkriva da je visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović zainteresovan da bude na čelu Ministarstva za energetiku, dok je lider URS-a Mlađan Dinkić izrazio želju za Ministarstvom za ekonomiju, uz još jedan resor na čije čelo bi postavio Vericu Kalanović. 

- Ako se odredi da je potreban još jedan potpredsednik, onda bi to bio Jovan Krkobabić, koji bi se bavio pitanjima rada i socijalne politike - kaže sagovornik „Blica”.

Božidar Đelić je rekao da DS ne beži od odgovornosti. 

- Nemamo čarobni štapić. Nećemo dozvoliti da na jesen neki partneri, bilo politički ili socijalni ili međunarodna zajednica, odjednom otkriju da je situacija teška i krenu sa ucenama ka DS i našem predsedniku. Veoma je bitno da građani, političke stranke, sindikati i poslodavci i međunarodna zajednica podele sa nama analizu situacije i preuzmu svoj deo odgovornosti za period do kraja 2013. godine - rekao je Đelić. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana