Dinar ojačao, veća kamatna stopa

Objavljeno: 05.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Posle dužeg perioda pada, dinar će danas ojačati za 0,3 odsto i jedan evro vredeće 117,35 dinara. Isplata stare devizne štednje od 220 miliona evra do sada je uvek uticala na jačanje dinara, dok na jak dinar utiče i zaduživanje države u evrima.

- Dosadašnje iskustvo pokazuje da isplata stare devizne štednje jeste uticala na jačanje dinara u odnosu na evro jer su građani veći deo sredstava konvertovali u dinare kako bi izmirili obaveze - kaže Mario Grizelj, direktor Sektora za trgovanje na finansijskom tržištu u Vojvođanskoj NBG banci.

Sve dok na međubankarskom tržištu ne bude neke veće tražnje za evrima jer privrednicima treba za uvoz sirovina ili repromaterijala.

Premda domaća valuta gotovo svakodnevno slabi po pola procenta u odnosu na evro, dinar do kraja godine neće otići u nebo jer će NBS znatno podići referentnu kamatnu stopu, a verovatno i dinarski deo obavezne rezerve. Podizanje referentne kamatne stope uticaće i na rast kamata građana koji imaju dinarske kredite.

Ove mere NBS rade tako što ispumpavaju dinare iz sistema kako se tim novcem ne bi kupovali evri. To momentalno znači nižu potražnju za devizama i jačanje dinara, za razliku od poslednjih meseci, kada su svi samo kupovali evre, a niko ih nije prodavao.

- Mere centralne banke će sigurno imati efekat na jačanje domaće valute - kaže Grizelj.

Moguće je da će već u četvrtak, na narednoj sednici Izvršnog odbora, NBS doneti odluku da podigne svoju osnovnu stopu jer dinar sada već ozbiljno ugrožava plan da se inflacija na kraju godine zadrži na nivou od šest odsto.

Naime, kurs se, sa određenom vremenskom zadrškom, neminovno preliva na rast cena od 0,4 do čak 0,8 odsto. To znači da svaki put kada dinar izgubi jedan odsto vrednosti u odnosu na evro, cene odu naviše i do 0,8 odsto. To je razlog što NBS neće još dugo čekati da zategne monetarne dizgine jer kako je najavio viceguverner Bojan Marković, NBS će biti prinuđena da reaguje na ovaj način pod uslovom da mere fiskalne konsolidacije ne budu brzo donete.

To u prevodu znači da će nova vlada morati da sklopi aranžman sa MMF-om i da donese plan ušteda.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana