Svetska banka: Srbiji preti veliko siromaštvo

Objavljeno: 06.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Stručnjaci Svetske banke, u novom izveštaju, procenjuju da nam preti siromaštvo. Pred nama su smanjenje zarada, veća nezaposlenost i pad priliva doznaka.

Luksuza smo se davno odrekli, a počeli smo da štedimo na hrani, pa i na lekovima. Sudeći prema procenama stručnjaka Svetske banke, u ovoj godini neće nam biti nimalo lakše. Očekuje nas usporeni privredni rast i to u uslovima kada naša zemlja, kao i ceo region, beleži najviše stope nezaposlenosti i siromaštva u Evropi.

- Smanjenje zarada ili radnih sati, kao i zatvaranje firmi osnovni je kanal za prenošenje uticaja krize na siromaštvo. Srednja klasa sada je ugroženija nego pre krize, jer nije bilo dinamičnog rasta dohotka - ističe Željko Bogetić, vodeći ekonomista za zapadni Balkan u Svetskoj banci.

Redovni ekonomski izveštaj Svetske banke za jugoistočnu Evropu ukazuje da je drugi najčešći mehanizam prenosa uticaja krize na siromaštvo u Srbiji bilo smanjenje doznaka.

- Potrošnja zemlje ne može da raste u nedogled. Rast deficita budžeta mora da se zaustavi, kao i rast zaduživanja za njegovo pokrivanje. Svaki dan koji prođe skupo nas košta i što pre budu preduzete mere fiskalne konsolidacije, to će biti bolje. U tom smislu, Fiskalni savet je dao koristan materijal budućoj vladi - ističe Lazar Šestović, ekonomista Svetske banke za Srbiju.

Doznake iz inostranstva već tradicionalno predstavljaju značajan priliv iz inostranstva koji ublažava udare krize na ovdašnja domaćinstva. Zbog teške situacije i u zemljama evrozone, priliv doznaka je opao. Zvanični podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je lane u našu zemlju ušlo 4,05 milijardi dolara doznaka, što je više od lanjskih direktnih stranih investicija. Ipak, samo dve godine pre toga doznake su bile za 516 miliona dolara veće.

Najavljeni paket ekonomskih mera, koji će nova vlada pod hitno morati da preduzme da bi se sprečila kriza javnog duga i dalje propadanje, predstavljaće dodatni udar na džep svakog žitelja Srbije. Tu važnu ulogu treba da ima i sistem socijalne zaštite, koji bi sprečio da reformu dodatno osete najsiromašniji slojevi stanovništva.

Potrošnja na socijalnu pomoć za najsiromašnije, kako navode stručnjaci Svetske banke, veoma je niska u Srbiji. Posledica takvih programa su izuzetno mala sredstva za veoma mali broj ljudi, dok je lista ugroženih znatno veća. Kako ukazuju, kriterijumi u određivanju uslova za ovu vrstu pomoći - imaju velike greške.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana