Jačanje dinara kratkoročno

Objavljeno: 08.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Evro danas vredi 115,26 dinara, što znači da je potrebno gotovo dva dinara manje za njegovu kupovinu nego u prošli petak. Nakon jučerašnjih mera NBS, za bankare neće biti iznenađenje ni ako sledećeg petka dinar bude jači za još dva dinara, niti ako nastavi da jača u narednih nekoliko meseci.

Narodna banka Srbije juče je podigla referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena na 10 odsto. Istovremeno je odlučeno da se promeni struktura obaveznih rezervi koje banke drže kod NBS, i to tako što se povećao dinarski udeo tih rezervi na kredite i na depozite. Suština obe ove mere je da s jedne strane pokupe višak dinara sa tržišta i s druge da destimulišu privrednike da kupuju evre i drže ih u bankama.

- To za posledicu ima jačanje dinara jer se na tržištu pojavi dovoljno deviza, čime se smanjuje pritisak na deviznom tržištu. Očekujem da će u narednom periodu dinar blago da ojača - Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Rajfajzen banke.

Da je momentalno jačanje dinara neminovno, saglasan je i Vladimir Čupić, predsednik IO Hipo banke, uz ogradu da će efekat biti kratkotrajan.

- Koliko će dinar da jača, zavisi od dinamike priliva i odliva deviza iz zemlje, što u ovom momentu ne može da se prognozira sa sigurnošću. Ali sasvim je sigurno da dinar ne može da bude stabilan sve dok je spoljnotrgovinski i deficit budžeta ovako visok - kaže Čupić za “Blic”.

Osim pozitivnog, koji će se odraziti na kurs dinara, biće i negativnih efekata mera NBS jer će krediti privredi i građanima neminovno da poskupe. Prema rečima Zorana Petrovića, pola procentnog poena će biti viša kamatna stopa na dinarske, odnosno 0,1 na evrozajmove.

To znači da će u proseku kamatna stopa za nove kredite u dinarima biti 18,5 odsto i 7,62 odsto za zajmove indeksirane u evrima.

- Teoretski, postoji i druga opcija po kojoj bi banka mogla doneti odluku da umesto da podigne kamatnu stopu, smanji svoju maržu, Vladimir Marković, član izvršnog odbora Findomestik banke.

- Kako će se banke ponašati, hoće li podizati kamatnu stopu ili ne, praktično zavisi od poslovne politike svake od njih - dodaje on.

Narodna banka Srbije je juče saopštila da u drugoj polovini godine očekuje rast inflacije koja bi na kraju godine mogla da bude skoro šest odsto.

- Taj porast će biti posledica rasta uvoznih cena, dolaska nove poljoprivredne sezone, kao i rasta cena pod kontrolom države - saopštila je NBS. latu zaostalih dugovanja.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana