OTP banka kupuje banku u Srbiji?

Objavljeno: 11.06.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92

Mađarska OTP banka, planira da proširi svoje poslovanje u Srbiji, da poveća tržišno učešće, a razmatra se i kupovina neke od banaka.

Predsednik Upravnog odbora OTP Banka Srbija Laslo Volf, nije mogao da precizira o kojoj banci je reč, rekao je samo da su razgovori u toku. 

Prema njegovim rečima, da nije reč o kupovini državne srpske banke, odnosno banke sa domaćim kapitalom.

U poslovanju OTP u Srbiji je, kako kaže Volf, izvršeno strateško repozicioniranje banke, ojačana je likvidnost kapitala, a tokom 2012. će fokus biti na privlačenju klijenata zahvaljujući atraktivnim bankarskim proizvodima.

Volf je naveo da za poslovanje u Srbiji postoje i mnogobrojni izazovi, ističući u prvi plan pad vrednosti nacionalne valute od početka godine za 12 procenata, što može da ima negativan uticaj na porftelj kredita, odnosno da bude dosta skupo finansiranje kredita u dinarima.

Takođe, neće biti rasta bruto domaćeg proizvoda ove godine u odnosu na prošlu neće biti i on će izneti nula odsto, pa će i rast kredita biti limitiran, ocenio je Volf.

Postoji mogućnost i da Grčka kriza ima negativan uticaj na Srbiju i druge zemlje i da investicione aktivnosti, i u Srbiji, i u Mađarskoj budu na niskom nivou - rekao je Volf. 

Zamenik predsednika Izvršnog odbora OTP banka Srbija Ivan Radojčić je rekao da će se ova banka u budućnosti usmeriti na finansiranje malih i srednjih preduzeća, kao i javnih preduzeća.

Analize su, po Radojčiću, pokazale i da je agrarni sektor povoljna oblast za rast učešća banke na tržištu.

- Želja nam je da uđemo više u agrarni biznis. Zahvaljujući Privrednoj komori Srbije, tokom juna smo organizovali sastanke sa tri regionalne komore, gde nameravamo da pitamo firme, članice te organizacije, šta im je potrebno na tržištu i da onda razvijemo takav proizvod - rekao je Radojčić. 

Fokus banke je i na refinansirujućim kreditima, uz koje namerava da privuče dodatnu bazu klijenata.

- Broj prodatih paketa se takođe povećava, cilj je da na taj način svaki mesec privučemo 1.000 novih klijenata - rekao je Radojčić i dodao da će OTP pokušati da segmentira svoj rad i usmeri se na posebne ciljne grupe. 

U OTP oko 60.000 penzionera ima otvoren račun, a namera banke je i da se usmeri na mlađu populaciju u Srbiji, pa će u narednih mesec dana promovisati i novu junior karticu za uzrast od 12 do 18 godina. 

OTB Banka je na tržište Srbije došla 2005 godine kupovinom Niške banke, a zatim su usledile i akvizicije Kulske i Cepter banke. Ova banka u Srbiji ima 48 filijala širom zemlje, dok u svetu posluje i nudi univerzalne usluge za više od 13 miliona klijenata u devet država širom sveta.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana